News Flash:

Mii de studenti se cazeaza, astazi, in camine

25 Septembrie 2008
3832 Vizualizari | 0 Comentarii
Mii de studenti se cazeaza astazi in camine
• Mobilierul lipseste din multe camine studentesti, desi la o parte dintre acestea a inceput acordarea cazarilor • Din cele 48 de camine ce apartin de universitatile iesene, patru nu au primit autorizatie sanitara de functionare pentru ca intra in reparatii capitale • Inspectorii sanitari considera ca spre deosebire de anii anteriori, situatia caminelor este mult mai buna • Putinele probleme descoperite se refera la lipsa spatiilor pentru fumat sau a mobilierului, precum si la unele defectiuni in ceea ce priveste instalatiile sanitare

Astazi incepe cazarea studentilor de la Universitatea Tehnica in campusul Tudor Vladimirescu. Pe ultima suta de metri, in prag de efectuare a cazarilor, la multe camine studentesti se lucreaza de zor. Reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) au luat la puricat toate caminele studentesti din Iasi pentru a verifica in ce conditii isi vor primi acestea studentii. Din cele 48 de camine studentesti ce apartin de universitatile iesene, pentru patru inspectorii sanitari nu au putut elibera autorizatia sanitara de functionare. Asta pentru ca acestea intra in reparatii capitale si ca urmare, nici studentii nu vor putea fi cazati in ele. In complexul universitar Tudor Vladimirescu, din cele 22 de camine, printre cele care au o situatie foarte buna, in opinia inspectorilor sanitari, se numara T7, T8, T11 sau T20. Acestea ofera conditii bune de cazare pentru studenti si sunt mobilate corespunzator. Nu in toate caminele studentesti situatia este extraordinara. Astfel, in T19 si T5 exista probleme in ceea ce priveste hidroizolatia, dar se pare ca aceasta problema poate fi rezolvata chiar daca studentii vor fi cazati acolo. Si caminul T9 are cateva probleme, aici linoleumul este deteriorat, iar lucrarile de curatenie abia sunt in curs de finalizare. Potrivit reprezentantilor ISS, in campusul Tudor Vladimirescu mobilierul reprezinta o problema pentru unele camine. "O parte din camine intra in reparatii capitale, ceea ce inseamna ca nu vor primi autorizatie sanitara de functionare. Probleme majore nu sunt, pentru ca in general s-au remediat, cu exceptia mobilierului care este in curs de achizitie, mici defectiuni la instalatiile de la grupurile sanitare care sunt in curs de remediere. Anul de invatamant poate sa inceapa, chiar daca vor mai fi lucrari executate pe parcurs", a declarat dr. Mariana Barbu, inspector in cadrul ISS Iasi. In Tudor Vladimirescu studentii vor putea fi cazati doar intr-un procent de aproape 85 la suta din capacitatea totala.

Febra cazarilor la Politehnica

Noul an universitar incepe cu mii de studenti fara loc de cazare. Situatia a ramas neschimbata fata de anii anteriori, cu toate ca numarul studentilor este in crestere. Cu toate ca in campusul studentesc Tudor Vladimirescu, la caminul T17, s-au terminat reparatiile, conducerea Universitatii Tehnice Gh. Asachi Iasi a hotarat sa nu mai acorde locuri de cazare pentru studentii altor universitati. In ciuda acestui fapt, mii de studenti politehnisti vor ramane fara loc in camin. Cele aproape 7500 de locuri de cazare pe care le are campusul Tudor Vladimirescu nu pot acoperi cele peste 15.000 de cereri venite din partea studentilor. Acest deficit va lasa peste jumatate din studentii acestei universitati in postura de a cauta apartamente de inchiriat, gazda sau vor cumpara un loc in camin de la colegii lor care renunta. Pe fondul cresterii pretului chiriilor si al lipsei locurilor de cazare, studentii se confrunta cu agravarea situatiei in obtinerea unei cazari decente. In ceea ce priveste caminele ce apartin de Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa, nu se vor face cazari in caminul 1 Mai B, pe motiv ca intra in reparatii capitale. Tot in reparatii va intra si caminul E1. Inspectorii sanitari considera ca cel mai nou camin al UMF, respectiv E5, este cel mai modern din Iasi si reprezinta un model pentru celelalte. La Universitatea de Agronomie exista de asemenea un camin care isi realizeaza in acest moment ultimele lucrari. Astfel, vor fi date in folosinta doar patru nivele, urmand sa se faca si o mansardare.Unul din sase studenti, cazat la Cuza

La Universitatea Al. I. Cuza, anul acesta va fi un procent mai mic de acoperire a necesitatilor de cazare. In C10 lucrarile sunt mult intarziate, dar dupa cum sustin inspectorii sanitari, acestea se vor termina, avand in vedere ca lucreaza peste 50 de persoane pentru a inlocui tamplaria deteriorata. O parte dintre camine, precum C5 din Puskin, vor intra in reparatii capitale in urmatorul an. In Targusor Copou, doar pentru caminul C3 cazarile se vor face din semestrul doi al anului 2009. In aceste conditii, la Universitatea Al. I. Cuza, doar unul din sase studenti se va putea bucura de un loc in camin. Insa, in unele camine cazarea ar putea costa si peste 400 lei pe luna. Cazarile vor incepe pe data de 26 septembrie, cu afisarea listelor celor care au primit camere, iar intre 27 si 30 septembrie studentii isi vor lua camerele in primire. In complexul din Codrescu, la caminele C10, C12, C13 s-au pus geamuri termopan, iar studentii vor beneficia de mobilier nou in camere. "Sambata, 27 septembrie, vor incepe cazarile, conform regulamentului de cazare. Practic, mai sunt de finalizat lucrari cu o serie de geamuri la caminul C10, ce vor fi finalizate pana sambata. Apreciem ca vor fi inca 2000 de locuri in plus la cazare fata de cifra estimata initial pentru cazari", a declarat Eduard Plescan, director general administrativ al Universitatii Al. I. Cuza. Universitatea ieseana atinge un numar de peste 35.000 de studenti si a primit aproximativ 15.000 de cereri pentru 6000 de locuri.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1260 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015163 (s)