News Flash:

Miine expira preavizul dat de CONEL Regiei Autonome de Termoficare

19 Aprilie 1999
1152 Vizualizari | 0 Comentarii
Arcadie Dubet
•Sansele de reglementare a crizei sint minime •Criza va fi gestionata numai de Romeo Mistreanu, din nou in absenta reprezentantilor administratiei publice locale

Fiecare dintre directorii care s-au perindat la conducerea RENEL si ulterior a CONEL s-au simtit datori sa promita recuperarea debitelor astronomice datorate furnizorilor de energie electrica si termica. Aceasta este si situatia prezenta in care directorul general al CONEL, abia instalat de citeva zile, a trecut la aplicarea unor masuri drastice impotriva restantierilor. Primele victime ale campaniei au devenit clientii Termoelectrica SA, cea care livreaza energie termica pentru beneficiarii agenti economici si pentru populatie prin intermediul centralelor de termoficare ale orasului. Inevitabil, unda de soc a ajuns si la Iasi; clientii Sucursalei Electrocentrale inregistreaza datorii extrem de mari, in fruntea acestui clasament aflindu-se Regia Autonoma de Termoficare care are de platit aproape 150 miliarde lei. Atit regia cit si cele mai mari intreprinderi din Iasi au fost preavizate de acum doua saptamini, punindu-li-se in vedere sa isi achite datoriile pina pe data de 20 aprilie, in caz contrar livrarea energiei termice urmind sa fie sistata.

Relatia tensionata dintre cei doi agenti economici, RA Termoficare si CET Iasi, dateaza de mai mult timp insa aceasta a atins cota maxima in iarna trecuta si in aceasta primavara. Fosta conducere a regiei, reprezentata de ex-managerul Arcadie Dubet, a tratat intodeauna cu superficialitate plata facturilor, apreciind ca nici un factor politic sau economic nu va avea vreodata curajul sa sisteze un serviciu public de importanta alimentarii cu energie termica. Structura stufoasa a RA Termoficare, in care convietuiesc sectii care nu au nimic in comun cum ar fi cea care se ocupa cu distributia agentului termic si Administratia de Cladiri, a impiedicat verificarea intrarilor si a iesirilor de bani si, implicit, a platilor catre furnizori. In aceasta stare nebuloasa, reprezentantii regiei au pus cresterea constanta a datoriilor pe seama incapacitatii de plata a populatiei. Pe de alta parte, Dubet a si promovat dezinteresul locatarilor fata de plata intretinerii. Cu exceptia intentarii a citeva procese impotriva celor care au inregistrat datorii astronomice, fiecarui beneficiar al regiei i s-a insuflat sentimentul ca poate consuma oricit fara a-si pune problema achitarii serviciilor prestate. Sute, poate mii de locatari din Iasi au uitat momentul in care si-au platit ultima data intretinerea, insa au continuat sa beneficieze de apa calda si de incalzire.

Pe de alta parte, reprezentantii RA Termoficare s-au considerat indreptatiti in politica lor ingaduitoare fata de clienti de dezinteresul afisat de bugetul de stat fata de regie. La aceasta ora, conducerea de la Termoficare declara ca bugetul de stat are o restanta pe anul trecut, respectiv subventii la costul energiei termice livrate populatiei, de circa 40 miliarde lei.

Istoricul crizei

Semnele aparitiei unei crize a acestui serviciu public au aparut inca de vara trecuta. Odata cu finalizarea reviziilor la instalatiile de furnizare ale agentului termic ale CET, in luna august, conducerea Sucursalei Electrocentrale Iasi nu au avut acordul Termoelectrica SA pentru reluarea distributiei. Mentionam ca, la ora respectiva restanta regiei fata de CET era de numai 64 miliarde lei. Criza a luat sfirsit dupa 10 zile, numai dupa ce Arcadie Dubet a prezentat un pachet de garantii "ferme" ca isi va plati debitele. Printre altele, managerul de atunci al RA Termoficare a semnat un angajament de reesalonare a debitelor care, daca ar fi fost respectat, ar fi condus la stingerea acestora in aceasta vara. De asemenea, trebuiau facute demersuri energice in vederea recuperarii, de la bugetul de stat a subventiilor neplatite. Odata reluata furnizarea apei calde, promisiunile au fost uitate; esalonarea datoriilor, care prevedea plata facturii curente si a unei parti din a fost abandonata in momentul in care regia a inceput sa plateasca facturile din sezonul rece in care se regaseste si consumul de energie termica pentru incalzire.

Sezonul rece 1998-1999 a stat permanent sub semnul sistarii in orice clipa a incalzirii in municipiul Iasi. Pentru prima data in istoria moderna a termoficarii orasului, timp de trei saptamini CET a consumat exclusiv din rezervele strategice fara nici o perspectiva in privinta aprovizionarii, aceasta din cauza lipsei banilor proveniti din incasari. In luna februarie s-a ajuns ca temperatura agentului termic sa fie drastic redusa pentru ca stocurile de combustibil sa fie "intinse" pina in primavara.

Din luna decembrie, de la demisia lui Arcadie Dubet, interimatul a fost asigurat de Ion Zlavog. El, spre deosebire de predecesorul sau, a luat o serie de masuri drastice impotriva restantierilor, concentrindu-si eforturile pentru plata facturilor catre CET. In luna ianuarie au ramas fara apa calda circa 60 de asociatii de locatari, iar din februarie au ramas fara incalzire, pe timpul noptii, alte citeva zeci de asociatii. Odata instalat la conducerea RA Termoficare, directorul RA Termoficare, Romeo Mistreanu a facut un cadou iesenilor, furnizind in luna aprilie apa calda pentru tot orasul. Din cursul saptaminii trecute s-a inceput o noua campanie de sistare a distributiei de apa calda, urmind ca pina marti numarul acestora sa ajunga la 192. Este foarte posibil ca masura sa fie tardiva si, de marti, nici un client al RA Termoficare sa nu mai aiba apa calda pe un termen nedeterminat, adica pina cind regia isi va plati restantele.

Misiunea ultimei sanse pentru apa calda

Astazi si miine, conducerea RA Termoficare intentioneaza sa actioneze in vederea reglementarii acestei probleme. Romeo Mistreanu va mai cere inca odata conducerii Sucursalei Electrocentrale sa nu opreasca furnizrea agentului termic; acest demers este in fapt unul formal si este sortit esecului pentru ca reprezentantii CET au declarat ca problema le depaseste competentel. Marti, Mistreanu se va afla la Bucuresti, la Ministerul de Finante, unde va incerca sa obtina ceea ce regia nu a primit de mai bine de un an de zile - subventiile restante. Si aceasta directie de atac este extrem de firava pentru ca cei de la Finante au mai raspuns conducerii regiei ca sumele destinate protectiei sociale pe 1998 au fost integral acordate municipiului Iasi. Aceasta problema ar fi trebuit lamurita pina acum de Primaria Iasi, ordonatorul de credite, insa reprezentantii acestei institutii au preferat sa pastreze tacerea asupra acestui subiect. Se poate constata doar ca RATC, cel de-al doilea beneficiar al contului respectiv, si-a primit integral subventiile pe anul trecut in timp ce pentru RAT acestea s-au oprit la nivelul lunii martie 1998. Pe de alta parte, directorul de la Termoficare mai doreste sa incheie cu CONEL un grafic de esalonare a debitelor, in schimbul permisiunii de furnizare in continuare a agentului termic. Avind in vedere antecedentele regiei in domeniul angajamentelor, este improbabil ca de aceasta data oficialii CONEL sa se mai lase pacaliti.

Demn de semnalat este tacerea oficialitatilor locale in privinta acestei crize. Daca iarna trecuta Consiliul municipal s-a intrunit intr-o sedinta extraordinara si sterila pentru a dezbate problema datoriilor populatiei, de aceasta data reactiile si cu atit mai putin reactiile notabilitatilor intirzie. Mai mult, consilierii locali au votat saptamina trecuta adincirea regiei in prapastie. "Cadoul" facut de legislativul local pentru RA Termoficare consta in refuzul acestuia de a mai subventiona, din luna aprilie, costul energiei termice pentru populatie prin neacordarea de subventii. Cum regia nu poate scumpi gigacaloria, diferenta de cost se va inregistra ca pierdere pentru regie, care va avea, la sfirsitul anului alte 50 miliarde lei deficit care se vor adauga restantelor de la data respectiva. Avind in vedere aceste elemente, si excluzind ipoteza unui as in mineca hainei lui Romeo Mistreanu, se pare ca de aceasta data RA Termoficare si impreuna cu aceasta populatia din Iasi a ajuns intr-o fundatura. O fundatura a mizeriei. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

renel conel termoelectrica sa iasi sucursalei electrocentrale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1457 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017161 (s)