Secretele istoriei

Mijloace de transport in comun din antichitate

Publicat: 11 iun. 2013
3
Lada pe roti
In Anglia, John Greenwood se considera a fi intemeietorul primului serviciu de transport cu ajutorul unui omnibuz tras de cai, in ianuarie 1824, pe ruta Pendleton (Salford) si centrul orasului Manchester. Vehiculul era construit simplist, fiind descris de contemporani drept „o lada pe roti„.
In 1829, George Shillibeer, proaspat revenit din Franta, a infiintat o societate de transport in comun la Londra. Spre deosebire de „lada” lui Greenwood, oamenii erau incantati de omnibuzele londoneze laudandu-le in scrierile timpului drept niste masinarii frumoase, cu ferestre amplasate lateral si in spate.
Desi a incercat sa denumeasca vehiculul „shillibeer”, incercarea sa a fost sortita esecului, englezii preferand numele provenit din latina, acela de „omnibus”.
Numeroase firme de profil incep sa apara in deceniile urmatoare, diversificandu-se datorita competitiei dintre ele si designul omnibuzelor. 
Calatoriile cu aceste vehicule trase de cai erau destul de periculoase, de-a lungul secolului al XIX-lea inregistrandu-se multe cazuri in care s-au produs inclusiv rasturnari, datorita dificultatii de manevrare.
Prin perfectionarea continua s-au creat premisele trecerii la pasul urmator in materie de transport in comun: realizarea unor omnibuze fara cai, odata cu utilizarea motoarelor cu ardere interna, la inceputul secolului XX, cele cu tractiune animala ramanand doar o amintire frumoasa. 
Adauga un comentariu