Actualitate

Miliardarii de carton ai Iasului! Au toti afaceristii la picioare, dar firmele lor sunt falimentare – FOTO

Publicat: 30 iul. 2014

@ Sefii acestor institutii au pretentia ca reprezinta mediul de afaceri iesean @ Detin functiile de mai multi ani, insa experienta nu i-a ajutat sa-si salveze afacerile @ Unii au infiintat firme in domeniul constructiilor, iar altii detin societati cu activitati de cercetare si dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie @ Desi ar trebui sa fie un exemplu pentru tinerii intreprinzatori, realitatea este cu totul alta @ Directorii de patronate si asociatii sustin ca nu vor sa se laude cu performantele financiare personale, dar in realitate firmelor lor sunt falimentare

Majoritatea institutiilor din Iasi destinate mediului de afaceri au fost create initial pentru a ajuta intreprinzatorii din judet si pentru a stimula investitorii sa creeze locuri de munca si sa infiinteze afaceri profitabile, care dezvolta economia. Numai ca ar trebui sa ne cutremuram cu totii la o scurta analiza a sefilor de asociatii sau patronate care reprezinta mediul de afaceri iesean. In mod normal, in fruntea acestor institutii ar trebui sa fie oameni de afaceri care au reusit in business, care reprezinta modele demne de urmat. La Iasi insa lucrurile stau taman invers. La o scurta privire a afacerilor pe care le deruleaza oamenii care se erijeaza in reprezentantii afaceristilor din Iasi vedem ca Neculai Vitelaru, Gheorghe Plesu sau Paul Butnariu numai exemple de succes nu pot fi numiti. Desi au infiintat diverse firme in domenii de activitate care pareau profitabile in urma cu cativa ani, acestia nu doar ca nu au profituri insemnate la firmele lor, dar toti si-au condus afacerile spre faliment. Printre sefii care au impresia ca reprezinta mediul de afaceri iesean se numara Neculai Vitelaru, directorul Patronatului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii din Regiunea Nord-Est, Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi sau Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi.

Asa presedinte, asa rezultate

Asociatia Oamenilor de Afaceri Iasi (AOAI) 2003 a fost infiintata tocmai pentru a sprijini mediul de afaceri iesean, fiind condusa de Gheorghe Plesu. In prezent, aceasta nu prea mai poate emite pretentii ca reprezinta interesele celor în numele carora a fost creata. Astfel, doar 12 membri mai sunt activi, care contribuie cu o cotizatie lunara de 100 de lei, iar rezultatele asociatiei sunt proportionale cu „valoarea de piata” a presedintelui Gheorghe Plesu. Acesta figureaza ca asociat si administrator la mai multe firme care au fost implicate in diverse scandaluri sau si-au incetat activitatea. Acestea sunt GL Project SRL, unde Gheorghe Plesu este unic asociat si administrator, are ca obiect de activitate „Cercetare-dezvoltare în alte stiinte naturale si inginerie” si Invizing Biz SRL, cu acelasi obiect de activitate. De asemenea, Gheorghe Plesu mai este asociat si administrator la firmele Kabinet SRL si We Flex IT SRL, aflate în întrerupere temporara de activitate. La firma TGH SRL acesta figureaza drept administrator, iar firma detine capitalul social al „Habitat Proiect”, cel mai mare institut de proiectare în constructii din Moldova care a fost transformat intr-o simpla cladire de birouri. Prin aceasta firma, Gheorghe Plesu a creat mari probleme comunei Comarna. Pentru ca a trucat o licitatie de proiectare a unui drum, lui Gheorghe Plesu i se va cere sa returneze suma de 1,6 miliarde lei vechi. Firma lui Plesu a semnat un contract pentru proiectarea unui drum in aceasta comuna, iar Departamentul de Lupta Antifrauda a constatat ca s-a incalcat legea in acest caz.

Citeste si: Frauda cu fonduri europene in carca afaceristului Gheorghe Plesu

Contactat telefonic de reporterii BUNA ZIUA IASI, presedintele AOAI Iasi sustine ca are o noua afacere si spera sa se redreseze financiar. „Am inceput o noua afacere care e legata de activitatea mea de baza. O am de mai multi ani. Nu a mers bine afacerea pentru ca trebuie sa castig clienti pe piata din tara. In Romania nu e piata de desfacere si fac eforturi pentru export. Am investit multi bani in firma si sper sa am profit in cel mai scurt timp. Dumneavoastra ar trebui sa stiti ca afacerile nu se gestioneaza atat de usor, cum cred unii”, a spus Gheorghe Plesu. Acesta este si profesor la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi.

„Nu ma laud, dar nu imi merge rau”

Un alt director care sustine ca nu se lauda cu performantele financiare este Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului pentru IMM-uri, Regiunea Nord-Est. Acesta a profitat de pe urma vanzarii IMA (Instalatii pentru Morarit si Alimentatie) in anul 2008. Acesta a detinut 84 la suta din actiunile IMA, iar compania brasoveana care a achizitionat terenul si fabrica a achitat aproximativ 4,5 milioane de euro numai pentru teren. Pe terenul din Podu de Piatra a fost construit supermarketul Kaufland. Desi a avut de castigat de pe urma vanzarii, seful de la IMM-uri nu detine in prezent afaceri de succes. De asemenea, nici institutia pe care o reprezinta nu a inregistrat performante in ultima perioada, fiind organizate cateva intalniri intr-un an, cu mediul de afaceri iesean. Neculai Vitelaru nu vrea sa ofere prea multe informatii despre afacerile private. Desi ar trebui sa fie transparent cu privire la aceste informatii si un exemplu pentru afaceristii ieseni, totul este un mare secret. „Nu ma laud, dar nici nu imi merge rau. Daca criticam sau dam exemplu personal, Fiscul vine la noi in firma. Va dau un exemplu. Am ajutat cu sponsorizari un sportiv medaliat cu premii importante, iar dupa ce a declarat ca a fost ajutat de mine, o luna de zile am avut controale de la institutii care mi-au blocat activitatea. Cum spunea si Stolojan, o mare calitate a unui om de afaceri este discretia”, a spus Neculai Vitelaru. Acesta este presedintele Patronului IMM-urilor de 12 ani, de la infiintarea institutiei.

Firma de constructii in insolventa

Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, nu a excelat la capitolul afaceri in domeniul privat. Acesta detine o firma in domeniul constructiilor, Societatea Comerciala Constructii Feroviare SA. Societatea a intrat in insolventa in anul 2012 pentru datorii uriase. Paul Butnariu sustine ca cifra de afaceri a scazut, insa spera la redresare economica. „Camera de Comert incearca sa-si indeplineasca putinele prerogative prin acceptarea fondurilor europene. Incercam sa mentinem activitatea, iar in ceea ce priveste afacerile pe care le detin, am o firma de constructii. Cifra de afaceri a firmei a scazut, dar speram ca in a doua parte a anului vom avea succes”, a spus Paul Butnariu. Spre deosebire de ceilalti doi afaceristi, macar Paul Butnariu a reusit sa atraga fonduri europene prin Camera de Comert, facand o serie de cursuri de calificare, recalificare si reconversie profesionala, de care au beneficiat mai multi ieseni.

Comentarii
 • Vinovati sunt toti cei numiti in functie de director, smecherasii (mai mult sau mai putin competenti)care baga profitul-care le-a mai ramas de la stat-in propriile buzunare;ce iese printre degete dau si la prosti(angajati). Apoi statul roman, lacom de a sapa firmele prin numerose si crase taxe, te impinge cu repeziciune in prapastia falimentului. Asa-i politica in Romania: ori cotizezi de-ti sar capacele, ori inchizi afacerea si te duci dracului. Mai bine s-ar duce toti politrucii, din cauza lor nu putem relansa economia nationala. La puscarie toti escrocii!!!

  • Cred ca trebuie sa analizam ceva mai bine, de ce a aparut acest articol in mizeria de iasi bzi.
   Va asigur ca toti cei trei pomeniti in continutul acestui mizerabil articol, nu au platit spaga catre a.si.mion.esei, asazisul patron de presa.
   De indata ce-si vor achita spagile catre „POARTA”, vor fi laudati si apoi iarasi incepe un nou ciclu. Asa traieste .asimione.sei si cu fituicatii lui.
   Asteptam sa-i vina randul si lui.

 • Noi toti suntem vinovati, cei din Iasi, deoarece nu luam atitudine.
  De 20 de ani Iasul este condus in stil mafiot, ce fac Iesenii voteaza tot pe cei ce devalizeaza orasul.
  Treziti-va pana ajungeti „sclavi” si o sa mancati la cantina saracilor daca nu stiti sa va cereti si sa va aparati drepturile voastre prevazute in „Constitutie” pentru ca voi nu o sa aveti unde pleca.
  Cei ce va fura acum si din 1990 incoace vor trage obloanele si vor pleaca in tarile care nu-i intreaba cum au facut banii si o sa traiasca bine mersi din banii furati.
  Treziti-va Ieseni!

Adauga un comentariu