News Flash:

Miliarde pierdute din cauza amneziei unor directori

10 Ianuarie 2008
1030 Vizualizari | 0 Comentarii
Camelia Gavrila
• Conducerea Gradinitei cu program normal nr. 6 din Iasi a motivat neconsumarea fondurilor alocate pentru lucrarile de modernizare sau consolidare prin faptul ca acestia au pierdut parola de acces in SEAP si astfel nu au reusit sa participe la procedurile de licitatie pentru lucrarile de constructii • Conducerea scolii din comuna Bivolari a motivat intarzierea procesului de achizitie prin faptul ca reteaua de Internet nu a permis publicarea la timp a anuntului de participare la licitatie • "Astfel de cazuri sunt regretabile, dar nu cred ca putem sa vorbim despre oprirea de fonduri catre unitatile care nu au reusit sa absoarba fondurile alocate. Nu poti sanctiona copiii pentru indiferenta unor directori", a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general

Unitatile de invatamant din judetul Iasi au pierdut anul acesta aproape 10 milioane de lei din cauza incompetentei unor directori de scoli. Astfel, din fondurile alocate prin cadrul unor hotarari de guvern pentru lucrarile de modernizare sau consolidare a scolilor, au fost consumate 92,1 la suta din fonduri, restul intorcandu-se la bugetul de stat. Daca in cazul unor unitati scolare au existat motive de pierdere a banilor, metodele de organizare a licitatiilor fiind deosebit de anevoioase, unele scoli au invocat motive puerile de neconsumare a fondurilor alocate. Un astfel de caz este cel al Gradinitei cu program normal nr. 6 din Iasi, care a motivat ca banii s-au pierdut pentru ca au pierdut parola de acces in SEAP si astfel nu au reusit sa participe la procedurile de licitatie pentru lucrarile de constructii. Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) reprezinta o infrastructura informatica unitara care ofera institutiilor publice din Romania posibilitatea achizitionarii de produse, bunuri si servicii prin mijloace electronice. Aceasta aplicatie asigura desfasurarea procesului de achizitie in conformitate cu legislatia in vigoare. Sistemul Electronic de Achizitii Publice este un sistem integrat, construit intr-o arhitectura de inalta disponibilitate. "Astfel de cazuri sunt regretabile, dar nu cred ca putem sa vorbim despre oprirea de fonduri catre unitatile care nu au reusit sa absoarba fondurile alocate. Noi vom relua din nou inclusiv discutiile cu directorii unitatilor scolare si cu primarii sau viceprimarii din comunele in care nu s-a reusit consumarea banilor. Daca noi nu am mai aloca fonduri catre aceste unitati, ar insemna sa lovim in copii, care nu au nici vina. Nu poti sanctiona copiii pentru indiferenta unor directori", a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi.

Probleme cu Internetul

Cazul gradinitei din Iasi nu este singular in peisajul judetului. Cele mai multe asemenea cazuri se inregistreaza in mediul rural, unde motivele sunt la fel de stupide. In comuna Bivolari, doar 10 la suta din fondurile alocate au fost cheltuite. Reprezentantii scolii au motivat intarzierea procesului de achizitie prin aceea ca reteaua de Internet nu a permis publicarea la timp a anuntului de participare la licitatie. Mai precis, reteaua locala de Internet nu a functionat mai multe luni de zile, iar factorii de decizie nu au binevoit a gasi alt calculator conectat la Internet. Probleme cu absorbtia fondurilor s-au inregistrat si in comunele Oteleni, cu un procent de absorbtie de 18 la suta, Andrieseni cu zero la suta, unde slaba activitate manageriala si colaborarea cu autoritatile locale a lasat de dorit, sau in Dolhesti, cu 4 la suta procent de consumare a banilor. "Totusi, tinand cont de faptul ca prin luna august procentul era de aproximativ 25 la suta, procentul acesta de peste 92 la suta cred ca este destul de bun. Luand in calcul faptul ca au fost foarte multe dificultati de ducere la bun sfarsit a procedurilor de licitatie si din cauza numeroaselor contestatii care au pus bete in roate, suma cheltuita de peste 70 de milioane de lei este foarte buna. Ultimele doua hotarari de guvern au aparut si foarte tarziu, ultima chiar la data de 24 de octombrie", a precizat Camelia Gavrila. Printre problemele care au dus la acest fapt se numara si necunoasterea legislatiei sau neimplicarea factorilor de decizie din comunitatea locala. In afara localitatilor cu probleme, o serie de comune au reusit sa absoarba in totalitate fondurile care au fost alocate. In aceasta situatie sunt scolile din localitatile Balj, Braesti, Butea, Coarnele Caprei, Halaucesti, Tibana sau Liceul Alexandru Ioan Cuza, Colegiul National Emil Racovita sau Grupul Scolar Vasile Adamachi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015010 (s)