Titlurile zilei

Milioane de euro vor fi investite într-o mega-clădire de 5 etaje, la Iași. Construcția va fi amplasată în Copou – GALERIE FOTO (Exclusiv)

Publicat: 19 ian. 2022
Terenul și clădirea în care funcționează acum bibliotecile Facultăților de Istorie și Litere, amplasate în Complexul Studenţesc Codrescu, strada Gheorghe Asachi, nr. 14, ale Universității
Prof. univ. dr. Tudorel Toader a anunțat că, săptămâna trecută, printr-o Hotărâre de Guvern, UAIC a primit în administrare terenul și clădirea în care funcționează acum bibliotecile Facultăților de Istorie și Litere, amplasate în Complexul Studenţesc Codrescu, strada Gheorghe Asachi, nr. 14. Aici, pe 5 etaje, se va construi un nou și modern sediu al Institutului de Cercetări Interdisciplinare

Milioane de euro, investite într-o mega-clădire de 5 etaje în Iași, zona Copou-Codrescu! Prof. univ. dr. Tudorel Toader a anunțat că, săptămâna trecută, printr-o Hotărâre de Guvern, UAIC a primit în administrare terenul și clădirea în care funcționează acum bibliotecile Facultăților de Istorie și Litere, amplasate în Complexul Studenţesc Codrescu, strada Gheorghe Asachi, nr. 14

Un nou sediu pentru Institutul de Cercetări Interdisciplinare (ICI), de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. De precizat este că actuala conducere a universităţii continuă investiţiile ce ţin de resursa umană, în principal, dar şi de baza materială, respectiv cea legată de infrastructura destinată cercetării în instituţie.

Astfel, după ce, în urmă cu aproximativ 3 ani, UAIC a înfiinţat acest interesant şi util Institut de Cercetări Interdisciplinare, în această perioadă se caută soluţii ca acesta să aibă un sediu propriu, dotat la cele mai înalte standarde. De precizat este că ICI reunește cadre didactice și tineri cercetători din toate domeniile ştiinţelor fundamentale. Rolul acestuia este de a crea o mai bună conlucrare între diverşi oameni de ştiinţă, atât din UAIC, cât şi din ţară şi din străinătate. Estimativ, suma necesară pentru realizarea acestuia trece bine de 10 milioane de euro.

Institutul de Cercetări Interdisciplinare, ridicat la Iași

Prof. univ. dr. Tudorel Toader a anunțat că, săptămâna trecută, printr-o Hotărâre de Guvern (HG), instituției i-au fost date în administrare terenul și clădirea în care funcționează acum bibliotecile Facultăților de Istorie și Litere, amplasate în Complexul Studenţesc Codrescu, strada Gheorghe Asachi, nr. 14. Aici, pe 5 etaje, se va construi un nou și modern sediu al Institutului de Cercetări Interdisciplinare.

„Ca urmare a demersului universității noastre, terenul și clădirea în care funcționează acum bibliotecile Facultăților de Istorie și Litere, amplasată în Complexul Studenţesc Codrescu, strada Gheorghe Asachi, nr. 14, a căror regim de proprietate era unul neclar, printr-o Hotărâre de Guvern luată săptămâna trecută, ne-au fost date nouă în administrare. Astfel, e un prim și esențial pas spre a demara realizarea noului și modernului sediu pentru viitorul Institut de Cercetări Interdisciplinare”, a declarat, în exclusivitate pentru BZI, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC din Iași.

Aici se vor muta toate Platformele de Cercetare ale Universității „Cuza”

Aici se vor muta toate Platformele de Cercetare ale Universității „Cuza”, în prim-plan fiind Departamentul Ştiinţe şi ArheoInvest, Cernesim şi Ramtech.

„Astfel, actuala construcție va fi demolată, iar aici vom construi un imobil cu 5 etaje, la nivel cu Căminul Gaudeamus, special compartimentat și cu dotări speciale, propice pentru acest Institut. Aici vom muta toate Platformele de Cercetare ale universității noastre, în prim-plan fiind Departamentul Ştiinţe şi ArheoInvest, Cernesim şi Ramtech, valoroase entităţi de colective în cercetare. Acum, acestea își derulează activitatea științifică în diverse spații ale instituției, inclusiv în clădirea Romtelecom, dar evident că nu e starea ideală. Tocmai de aceea trecem la treabă cu demararea proiectului, cu studiu de pre- și fezabilitate. Costurile vor depinde de serviciile de proiectare. Totuși, îl vom face în următorii ani. Va fi ceva aparte și care susține cercetarea la cel mai înalt nivel. Noi suntem preocupați, deopotrivă, de resursa umană, un nou sediu, infrastructură și aparatură de ultimă generație”, a completat rectorul Toader.
Comentarii
  • Universitatea are foarte multe cladiri
    Chiar era nevoie de un nou mastodont de beton in Copou? Locuri de parcare? E normal ca ei sa obtina autorizatie de constructie cu 2-3 locuri de parcare sau mai defrisam zona verde pt o platforma de beton?

  • Tudorel Toader sa renoveze aleile din Gradina Botanica, au marit biletul de intrare dar zero investitii in treptele care duc la lac, zona aia este in paragina

Adauga un comentariu