News Flash:

Milioane de lei pentru culturile de soia

27 Februarie 2008
996 Vizualizari | 0 Comentarii
• In jur de 74 de producatori agricoli din judetul Iasi au primit subventii pentru culturile de soia si sfecla de zahar in valoare de peste 2,67 milioane lei

Peste 2,5 milioane lei au intrat in buzunarele a 74 de producatori agricoli ieseni, numai pentru subventiile pe culturile de soia si sfecla de zahar din toamna anului 2007. Astfel, dupa cum sustin reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, 43 de producatori au primit subventii in valoare totala de 876. 444 lei pentru o suprafata de peste 2.000 de tone culturi de soia. Alti 31 de producatori locali au primit subventii de 1,79 milioane lei pentru aproximativ 59.856 tone de culturi de sfecla de zahar.

"In total, au fost acordate subventii in valoare de aproximativ 2.672.146 lei pentru culturile de soia si sfecla de zahar. Subventiile au fost acordate pentru exploatatiile agricole si nu pentru persoane fizice. Toti cei care au solicitat subventii au trebuit sa faca dovada ca sunt inregistrati la Directia Agricola in aceasta forma juridica", a precizat Neculai Olariu, directorul executiv adjunct al DADR Iasi. Pentru a beneficia de acest sprijin al statului, producatorii agricoli mai au timp sa depuna o cerere-tip necesara pentru acordarea subventiei pana la 1 martie 2008, la DADR Iasi. Fondurile de la bugetul de stat sunt acordate pentru cresterea productiei si a indicilor de calitate a produselor agricole, prin subventionarea producatorilor agricoli care detin sau administreaza exploatatii agricole si care valorifica pe piata soia din productia interna a anului 2007. Pentru ca in Romania a fost interzisa soia modificata genetic, acest sprijin urmareste incurajarea producatorilor agricoli de a cultiva soia conventionala, care are o productivitate mai mica fata de soia modificata genetic, dar indeplineste standardele de mediu valabile la nivelul Uniunii Europene. Soia, utilizata ca materie prima pentru realizarea de produse alimentare si industriale in cadrul unitatilor proprii de productie ale producatorilor agricoli, este considerata produs agricol destinat comercializarii si beneficiaza de subventionare. Producatorii de sfecla de zahar si orez vor beneficia de asemenea de un sprijin financiar de 30, respectiv de 500 lei pe tona. Subventiile pentru sfecla de zahar si orez insumeaza, la nivel national, o suma de 17 milioane lei pentru orez si de 21,84 milioane lei pentru sfecla de zahar. La calcularea sprijinului direct pe produs s-au avut in vedere cheltuielile efectuate pe unitatea de suprafata si tona de produs, productia obtinuta in anii precedenti si pretul mediu estimativ de valorificare a produsului marfa pe piata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

soia subventii directia agricola cerere-tip
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1478 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032928 (s)