Eveniment-Social

Militarii ieseni vor participa la o ceremonie organizata in memoria domnitorului Stefan cel Mare

Publicat: 29 iul. 2016
Duminica aceasta, la data de 31 iulie 2016, incepand cu ora 11:30, militarii Brigazii 15 Mecanizate Podu Inalt” vor participa la o ceremonie militara si religioasa la Monumentul Eroilor din parcul comunei Razboieni, judetul Neamt, manifestare organizata cu prilejul implinirii a 540 de ani de la batalia de la Valea Alba a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Monumentul a fost ridicat de ofiterii Regimentului „Razboieni nr. 15” in anul 1897, in amintirea crancenei batalii din 26 iulie 1476 in care ostenii moldoveni au tinut piept armatelor mult mai numeroase ale lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

Vezi si Manifestarile de Ziua Imnului in centrul Iasului – FOTO, VIDEO
 

Ceremonia se inscrie in suita de activitati organizate de Brigada 15 Mecanizata cu prilejul sarbatoririi, la data de 1 ianuarie 2016, a 140 de ani de la infiintarea marii unitati. Brigada este continuatoarea traditiilor glorioase ale Regimentului 15 „de Dorobanti”, ale carui fapte de vitejie au ramas inscrise cu litere de aur in istoria militara a poporului roman. La eveniment vor participa comandantul Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt”, colonelul Dragos-Dumitru IACOB, reprezentanti ai administratiei publice a judetului Neamt, cadre militare si veterani de razboi.
„Fost-au acest Stefan, om nu mare la statu, manios, si degraba a varsa sange nevinovat: de multe ori, la ospete omoraia fara giudet. Amintirelea era om intreg la fire, nelenesu si lucrul sau stia a-l acoperi si unde nu gandeai, acolo il aflai. La lucruri de razboaie mester, unde era nevoie, insusi se varaia ca vazandu-l ai sai sa nu indarapteze si pentru aceia raru razboiu de nu-l biruia si unde-l biruiau altii nu pierdea nadejdea ca stiindu-se cazut gios se ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, dupa moartea lui si fiul sau, Bogdan-voda, urma lui luase de lucruri vitejasti cum se tampla: din pom bun roade bune ob sa iasa”Grigore Ureche


loading...

Adauga un comentariu