Stiinta

Militarii rusi vor dezvolta scut impotriva meteoritilor

Publicat: 22 feb. 2013

Fortele ruse aerospatiale de aparare vor dezvolta o serie de masuri in vederea protejarii tarii de meteoriti si alte obiecte spatiale periculoase, a anuntat miercuri comandantul districtului militar de vest, general-maiorul Igor Makusev, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.

„Fortele aerospatiale de aparare au primit ordinul sa se ocupe de aceasta problema si sa prezinte un plan de protejare a Rusiei de acesti «calatori spatiali»”, a declarat Makusev. Anunt a fost facut dupa cateva zile de la patrunderea in atmosfera a unui meteorit, nedetectat cu mijloacele de monitorizare spatiale existente, care a explodat, vineri, in regiunea Ural, avariind mii de cladiri din zona orasului Celiabinsk si ranind aproximativ 1.200 de persoane. Potrivit Ministerului Sanatatii, 52 de persoane au fost spitalizate. NASA apreciaza ca meteoritul a avut un diametru de aproximativ 15 metri, la momentul in care a patruns in atmosfera, cu o viteza mai mare decat viteza sunetului, dupa care a explodat.

„Niciunul dintre sistemele existente, ruse sau americane, nu a detectat acest obiect inainte sa intre in atmosfera”, a declarat miercuri Boris Sustov, directorul Institutului de Astronomie din cadrul Academiei ruse de Stiinte. El a apreciat ca a fost imposibil ca meteoritul sa fie observat, avand in vedere ca venea din directia Soarelui si in contextul in care radarele erau setate sa detecteze obiecte aflate in zbor la o anumita viteza, prestabilita. Potrivit lui Sustov, cercetatorii rusi estimeaza energia eliberata in momentul eploziei la mai putin de echivalentul a 500 de kilotone.
El a mai spus ca astronomii au descoperit si catalogat doar doua procente dintre obiectele spatiale potential periculoase care au un diametru de aproximativ 50 de metri, capabile sa provoace o catastrofa mai devastatoare decat cea cunoscuta sub numele de „Evenimentul Tunguska”.

„Este un semn al ignorantei noastre, in contextul in care ar fi necesar sa putem monitoriza cel putin 90 la suta, daca nu toate aceste obiecte”, a subliniat Sustov.loading...

Adauga un comentariu