Local

Mincinoșii de la Guvern! În plină pandemie de coronavirus, zeci de asistenți medicali rămân fără locuri de muncă

Publicat: 30 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mincinoșii de la Guvern În plină pandemie de coronavirus zeci de asistenți medicali rămân fără locuri de muncă

Guvernul Ludovic Orban se întrece în minciuni! În plină pandemie de coronavirus, zeci de asistenți medicali de la Institutul de Psihiatrie Socola, din Iași au rămas astăzi fără loc de muncă. În timp ce spitalele din țară se plâng de faptul că nu au cadre medicale, iată că 91 de asistenți și infirmieri nu mai au unde lucra. Ce face în tot acest timp, ministrul Sănătății Nelu Apendicită Tătaru (aceasta este porecla lui după ce a eradicat apendicita la Vaslui)? În loc să găsească o soluție pentru a-i transfera pe acești oameni în alte unități medicale unde este nevoie de personal ca de aer în această perioadă, el preferă să ignore problema de la Iași. Ce să te aștepți de la niște oameni care nu au condus în viața lor nici măcar o asociație de proprietari?

Un concurs cu probleme?

Este vorba despre concursul organizat în luna octombrie a anului trecut, de către conducerea de atunci a Institutului de Psihiatrie Socola. La acea vreme s-a vorbit despre faptul că fără aceste angajări nu mai poate funcționa secția de îngrijiri paliative. În plus, concursul a fost blocat de Ministerul Sănătății, care nu a validat acest examen, organizat fără acordul lor. Fostul manager al Institutului, dr. Gabriel Oprișanu, spune că totul este perfect legal.
„Posturile sunt in statele de functii. Dacă actuala conducere nu-i păstrează riscă să piardă serviciile de îngrijiri paliative pentru asta. Acești oameni au fost angajati pentru ca s-a schimbat normativul de personal. Fără acești oameni, Institutul pierde 800 mii de lei pe luna. Serviciile de ingrijiri paliative nici macar la normativul minim nu sunt acoperite cu actualul număr de angajați. Bani sunt. Ultimul buget aprobat arata ca cheltuielile de personal sunt in jur de 91 la suta. Au fost situatii mult mai dificile la Institut. Au fost datorii de 4,3 milioane de lei din urma de platit. Acum nu sunt datorii. Oamenii au fost angajați cu concurs și vor câștiga în instanță”, a declarat fostul manager al spitalului, dr. Gabriel Oprișanu.

Ce spune actuala conducere?

În schimb, actuala conducerea a Institutului a aratăt că salariile celor 91 de angajați depășesc cu mult bugetul unității sanitare, ajungându-se la 112.5 la sută. Această diferență ar putea fi acoperită fie prin reducerea sporurilor din secții, fie prin diminuarea cheltuielilor la materiale sanitare, medicamente, hrană. Pentru a-i menține în unitatea medicală pe cei 91 de asistenți și infirmieri, noul manager al spitalului, Bogdan Șaramet, a propus reducerea sporurilor pentru tot personalul din secții. Această variantă a fost respinsă categoric de sindicat. Apoi o altă soluție, luată în discuție în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, a fost transferul celor 91 de persoane la Spitalul de Urgență din Suceava. Această variantă a fost refuzată de personalul medical aflat în situația de a fi trimiși acasă. „Am discutat cu Ministerul Sănătății și concursul este organizat fără avizul instituției. Noi am încercat să găsim soluții pentru a-i ține pe acești oameni. Din păcate nu avem resursă financiară, pentru a plăti aceste salarii. În acest moment, bugetul Insititutului ar fi 112.5 la sută. Am încercat, împreună cu Direcția de Sănătate Publică să găsim o soluție pentru ca oamenii să fie transferați la Suceava, unde este nevoie de personal acum. Din păcate însă, oamenii au refuzat această ofertă”, a declarat managerul Institului de Psihiatrie Socola Iași, Bogdan Șaramet.

Adauga un comentariu