National

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre închiderea școlilor din cauza infectărilor: „Omicron se răspândește mult mai rapid în instituțiile de învățământ”

Publicat: 26 ian. 2022
Alexandru Rafila cu mască de protecție
Alexandru Rafila insista asupra parteneriatului dintre Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe, în special pe crearea unui "roadmap" ce ar trebui să faciliteze aducerea de bani în sănătate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut declarații despre închiderea școlilor pe timp de pandemie. În plus, acesta a anunțat că numărul de paturi pentru bolnavii Covid ocupate în spitale s-a dublat în ultimele 11 zile.

De asemenea, Rafila a anunțat că rata de pozitivitate a crescut în aceste zile până la 32%. Situația actuală nu impune închiderea școlilor, măsură necesară în cazul pragului de 75%.

Ce spune Ministrul Sănătății despre închiderea școlilor

Procentul necesar închiderii școlilor este de 75%.

„Când am început noi această activitate, pe 16 ianuarie, aveam peste 16% din paturile alocate, din cele 25.000, am ajuns la 32%, deci practic o dublare a ocupării numărului de paturi în timp de 11 zile, dar ne aflăm departe de cifra care duce automat la închiderea școlilor, de 75%”, a declarat Alexandru Rafila.

În ceea ce privește paturile în spitale pentru copii, locurile sunt ocupate în proporție de 44,5%.
Gradul de ocupare la Terapie Intensivă a crescut de la 25% la 37%, iar gradul de ocupare al paturilor de Terapie Intensivă pentru copii este la 12%.

Alexandru Rafila a mai spus că există în continuare cazuri grave de infectare cu tulpina Delta, care reprezintă 20-25% din îmbolnăviri. Aceasta nu a fost eliminată încă din circulație.

Situația infectării în școlile din România

În acest moment, pe teritoriul României sunt  peste 13.500 de elevi şi 4.000 de cadre didactice sunt bolnave de COVID, iar 46 de unități au activitatea suspendată, miercuri.

De asemenea, elevii din aproape 3.000 de clase din învățământul preuniversitar au activitatea suspendată din cauza infectării cu coronavirus.

„La nivelul zilei de vineri, în unitățile de învățământ preuniversitar erau înregistrate, conform raportărilor inspectoratelor școlare:
• 13541 cazuri pozitive la elevi/preșcolari
• 4252 cazuri pozitive la personal
• 2882 clase cu activitatea fizică suspendată
• 46 unități cu activitatea fizică suspendată.

Ministerul Educaţiei anunță că tulpina Omicron are un grad de răspândire mai mare decât Delta.

„Valul Omicron se răspândește mult mai rapid în școli decât varianta Delta, arată datele prezentate astăzi de Ministerul Educației.

Campania de vaccinare trebuie să continue

Ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, a transmis miercuri, 26 ianuarie 2022, după ce s-au raportat peste 34.000 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul COVID-19, că acest bilanț este un record de la declanşarea pandemiei. Deși tulpina Omicron are un grad crescut de transmisibilitate în rândul persoanelor vaccinate, campania de vaccinare trebuie să continue.

„Ne aşteptam să fie acest număr, pentru că ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost mai redusă. Astăzi s-au efectuat pentru prima dată peste 100.000 de teste efectuate. Astăzi am avut, într-adevăr, cel mai mare număr de cazuri înregistrate. Este un număr de cazuri care este similar cu ceea ce se întâmplă în multe alte ţări. De exemplu, în Portugalia au fost 43.000 de cazuri la un grad de vaccinare de 81%. Noi am estimat o astfel de evoluţie generată de tulpina Omicron, cu transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente, inclusiv la persoane vaccinate, dar asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte”, a afirmat ministrul.

Pentru a evita focarele de infecție, medicul Alexandru Rafila, a precizat că este luată în considerare testarea personalului medical la intrarea în tură, la serviciu. Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății susține că doar cu ajutorul testării nu se vor mai înregistra focare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis astăzi în declarația sa de presă că, pe teritoriul României, certificatul verde ar putea fi ridicat. De asemenea, Rafila mai spune că din luna martie a acestui an există posibilitatea să se poată reveni la o situație cât de cât normală.
Adauga un comentariu