News Flash:

Ministerul Administratiei: jonglerii legislative pentru reducerea cheltuielilor

4 Decembrie 2010
967 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministerul Administratiei si Internelor vrea mai multi functionari debutanti si asistenti în institutiile publice pentru a reduce cheltuielile, estimând ca daca îi va angaja pe acestia pe posturile vacante de consilieri principali si superiori va face o economie de peste 21 milioane lei. Prevederea este cuprinsa în proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, supus dezbaterii publice pâna pe 13 decembrie. În proiectul de act normativ, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) propune ca numarul functiilor publice de executie din gradul profesional asistent si debutant sa fie de minimum 60 la suta. Restul functiilor de executie din cadrul autoritatii sau institutiei publice va fi reprezentat de 15 la suta dintre angajati de grad profesional superior si de 25 la suta dintre cei de grad profesional principal. Propunerea este motivata de initiatorul proiectului de act normativ prin cresterea numarului de posturi pentru functionari de rang superior, care presupun un efort bugetar dificil de sustinut, si scaderea numarului de posturi de rang inferior. "În acest context, mentionam ca promovarea în clasa a condus la cresterea în administratia publica centrala a posturilor cu studii superioare în procent de peste 90% si existenta unui numar redus de posturi cu studii medii", se arata în expunerea de motive a proiectului.
Pentru a creste numarul functionarilor de rang inferior, MAI propune transformarea in functii de debutant a functiilor publice de executie de grad profesional superior sau principal vacante sau care se vacanteaza dupa intrarea în vigoare a acestei legi.
Prin impunerea unor limite procentuale privind încadrarea în grade de nivel superior si transformarea posturilor vacantate la nivel de debutant sau asistent, se încurajeaza si se creeaza conditiile pentru încadrarea tinerilor absolventi în sistemul administratiei publice, iar efortul bugetar este diminuat, sustin initiatorii proiectului.
Cheltuiala bugetara estimata în prezent pentru functiile publice de executie vacante structurate pe grade profesionale este de peste 40 milioane lei, iar pentru functiile publice de executie ocupate este de aproape 24,5 milioane lei, se mai arata în expunerea de motive. Astfel, prin transformarea posturilor vacante se estimeaza ca va fi facuta o economie bugetara de peste 21 milioane lei. "Analizând impactul financiar pe viitor, luând în considerare cele de mai sus, dar si utilizarea unei rate anuale de vacantare de 3,77%, la care se adauga o rata anuala de vacantare prin pensionare a functiilor publice de 4,00%, rezulta o perioada de cinci ani pentru atingerea obiectivului propus, cu o economie anuala bugetara de 7.243.078.84 lei", au precizat initiatorii proiectului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4493 (s) | 22 queries | Mysql time :0.323906 (s)