Arte vizuale

Ministerul Culturii a incheiat un acord de cooperare cu ISU pentru interventii de urgenta la monumentele istorice

Publicat: 26 sept. 2016

Ministerul Culturii a incheiat un acord de cooperare cu Ministerul Afacerilor InterneISU in sensul interventiilor de urgenta la monumentele istorice pentru scaderea riscurilor cu care se confrunta patrimoniul mobil si imobil, a anuntat, luni, ministrul Culturii, Corina Suteu.

 „Cladirile monument istoric au un regim special de protectie, dar exista un cadru normativ simplificat anul acesta care faciliteaza interventiile cu rol de punere in siguranta a elementelor si partilor de constructie care prezinta pericol public (…). Impreuna cu Institutul National al Patrimoniului — INP pregatim implementarea acordului cu ISU impreuna cu o serie de parteneri internationali”, a scris Corina Suteu pe Facebook.

Printre obiectivele acestui acord se numara dezvoltarea cadrului legal, institutional si tehnic privind protejarea patrimoniului mobil si imobil in situatii de urgenta, identificarea si evaluarea riscurilor cu care se confrunta patrimoniul si crearea de proceduri si optimizarea celor existente pentru interventia de urgenta, potrivit unei informari publicate luni pe site-ul Ministerului Culturii.

„Siguranta oamenilor este, in mod evident, un aspect luat in considerare de catre Ministerul Culturii, in contextul reabilitarii constructiilor valoroase din punct de vedere cultural, parte a patrimoniului construit”, se mai spune in informare.

In acest sens, sunt avute in vedere crearea sistemului operativ de interventie si instruirea personalului care activeaza in cladiri apartinand patrimoniului cultural.

Totodata, Ministerul Culturii si INP pregatesc implementarea acestui protocol impreuna cu o serie de parteneri internationali. In acest sens, este mentionata imbunatatirea cadrului normativ specific pentru interventie structurala la monumente istorice, noile norme urmand sa fie finalizate catre sfarsitul anului 2016.

De asemenea, se are in vedere participarea la workshop-ul „Interventii de urgenta pentru salvarea Patrimoniului Cultural”, ce aduce in discutie tipurile de interventii posibile in vederea consolidarii/salvarii obiectivelor de patrimoniu cultural si care este organizat la Bruxelles de europarlamentarul Mircea Diaconu, in parteneriat cu UNESCO Bruxelles si UNESCO Venetia.

In plus, Ministerul Culturii vrea sa initieze o colaborare cu parteneri italieni, precum Universitatea din Pescara si Grupul Carsa, cu experienta in consolidarea de monumente istorice in zone seismice, precum interventiile din orasul L’Aquila.

Pe de alta parte, Ministerul Culturii informeaza ca, in baza Legii 153/2011, primariile pot face regulamente de interventie la fatade pentru cladiri monument istoric sau din zonele protejate cultural care prezinta pericol public si pot sa prevada interventii in regim de urgenta, pentru a caror avizare nu este necesara analizarea in comisiile monumentelor istorice.loading...

Adauga un comentariu