National

Ministerul Educaţiei a decis să nu mai afişeze numele şi notele elevilor de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Publicat: 17 iun. 2020

Ministerul Educaţiei a decis să nu mai afişeze numele şi notele elevilor de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Premiera istorică înregistrată în România după ce ministerul Educaţiei a anunţat, în premieră, faptul că din cauza GDPR-ului intrat în igoara, numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale vor fi anonimizate.

Ministerul Educaţiei a decis să nu mai afişeze numele şi notele elevilor de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Interesant este faptul că, deşi GDPR a intrat în vigoare acum ceva timp, Ministerul Educaţiei a decis abia anul acesta să protejeze datele elevilor care susţin examenele

În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel.” se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei.

Raportul va fi unul anonim şi va fi publicat pe o aplicaţie informatică la care vor avea acces doar candidaţii şi părinţii acestora

”Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatulu

În acest sens, astăzi, 17 iunie, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului: Ex: JJ0000000 (JJ-indicativul județului). Raportul va fi distribuit fiecărui candidat, în cursul acestei zile, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene. ”

Site-ul ministerului va conţine doar codul unic al candidatului scoala de provenienţa şi rezultatele probelor

Diferit de anii trecuţi, site-ul edu.ro va afişa nota, codul unic al elevului dar şi şcoala de provenienţa a acestuia. Numele nu va mă ifi afişat pe site.

”Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.
Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor informa candidații, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui.”

Ministerul susţine că decizia a fost luată după consultările cu absolut toate asociatile

”Decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului.
Reamintim că astăzi se desfășoară probă la Matematică, iar joi, 18 iunie, peste 10.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a sunt așteptați la proba de Limba și literatura maternă.
Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe evaluare.edu.ro.
Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
Rezultatele finale se vor fi afișa sâmbătă, 27 iunie.”

Adauga un comentariu