Actualitate

Ministerul Finantelor faciliteaza evaziunea fiscala

Publicat: 31 mart. 1999
1

•Legea bugetului se bate cap in cap cu ordonante perfect valabile inca

Ziua de Iasi” a atras in repetate rinduri atentia cititorilor, dar si functionarilor Administratiei Financiare, imediat dupa aparitia Legii bugetului (36/99, din 8 martie), ca facilitatile fiscale suspendate prin articolul 6, aliniatul 2 a, ramineau in vigoare, fiind prevazute in articolul 13 din Ordonanta Guvernamentala (O.G.) 92/97, aprobata si modificata prin Legea 241/98.

Atit conform logicii elementare cit si regulilor gramaticale in vigoare, articolul mentionat din Legea bugetului trebuia aplicat de organele vamale inca din 8 martie ’99 in sensul aratat de noi, adica Vama trebuia sa acorde, in continuare, scutire de la plata drepturilor vamale pentru facilitatile in derulare prevazute in articolul 15 al O.G. 92/97 si Legea 241/98 pentru investitiile straine.

Fie din rea-vointa, fie pentru ca au preferat sa se ascunda in spatele ambiguitatilor suspecte cuprinse in Legea bugetului, din 8 martie ’99, autoritatile vamale au calculat taxe vamale si TVA si pentru importurile de materii prime folosite de investitorii straini in productia proprie. Abia dupa mai bine de doua saptamini, in 26.03.98, Guvernul revine cu o ordonanta (32/99) si explica: „in intelesul prevederilor articolului 6, aliniat 2, din Legea bugetului de stat pe anul 1999, facilitatile fiscale suspendate sint cele prevazute in capitolul IV xFacilitati vamale si fiscalex din OUG 92/97 (aprobata si modificata prin Legea 241/98)”. Pentru functionarii ministrului Remes nu a avut nici o importanta faptul ca, agentii economici care beneficiaza de investitii straine au fost nevoiti sa faca imprumuturi bancare sau sa schimbe valuta pentru a achita taxe vamale de care erau – si sint in continuare – scutiti.

Dovada insa ca la Ministerul Finantelor stinga nu stie ce face dreapta este faptul ca aplicarea unora dintre facilitatile cele mai importante, de care ar trebui sa beneficieze marea majoritate a agentilor economici, este aproape imposibila, dat fiind ca acestea sint continute atit in ordonante anterioare si neabrogate inca, cit si in Legea bugetului, care le suspenda. Este vorba despre posibilitatea deducerii integrale din profitul impozabil a cheltuielilor cu reclama si publicitatea, despre posibilitatea recuperarii pierderilor din profitul impozabil al urmatorilor cinci ani si despre posibilitatea folosirii amortizarii accelerate pentru mijloacele fixe.

Este evident ca fiecare se va folosi de textul de lege convenabil: agentii economici isi vor calcula cheltuielile in functie de ordonantele care le ingaduie facilitatile mentionate, iar Administratia Financiara ii va impozita conform Legii bugetului. Mii de asemenea cazuri vor ajunge in instanta. Cui va da judecatorul dreptate?

Adauga un comentariu