News Flash:

Ministerul Finantelor nu va prelungi termenul de depunere a bilanturilor

13 Aprilie 2001
531 Vizualizari | 0 Comentarii
•Astazi este ultima zi in care agentii economici, care doresc sa fie in legalitate, mai pot depune bilanturile contabile •Pana acum nu au depus aceste documente decat o treime din cei 19.600 de agenti economici ieseni

Ministerul Finantelor nu va mai prelungi termenul pana la care agentii economici ieseni au obligatia sa depuna la Directiile de Finante din teritoriu bilanturile contabile. Desi ultima zi a intervalului, 15 aprilie, este duminica, fiind totodata si prima zi a sfintei Sarbatori de Paste, angajatii din Directia Judeteana a Finantelor Publice sunt decisi sa nu mai primeasca raportarile contabile de sfarsit de an si in ziua de 17 aprilie, fara a amenda respectivele firmele. Cu toate acestea, doar o treime din firmele iesene au depus pana acum bilanturile contabile la Directia Judeteana a Finantelor Publice. Astfel, din cei 19.600 de agenti economici ieseni care au aceasta obligatie, in jur 7.100 s-au incadrat in prevederile legale. De altfel, societatile iesene mai au la dispozitie doar aceasta zi pentru a depune fara probleme bilanturile contabile la Directia de Finante. Purtatoarea de cuvant a Directiei Judetene a Finantelor Publice, Maria Taran, apreciaza ca "I-am anuntat de mai bine de o luna ca am pus in vanzare formulare de bilant si le-am amintit permanent ca trebuie sa vina sa le depuna pana pe data de 15 aprilie. Prin urmare, nu ar fi corect sa mai prelungim termenul. Cum o treime din agentii economici au reusit sa fie corecti, ar fi putut si ceilalti sa fie la fel".
In consecinta, doua treimi din agentii economici ieseni risca sa primeasca, de marti, 17 aprilie, amenzi cuprinse intre un milion si douazeci si cinci de milioane de lei pentru faptul ca nu au depus bilanturile contabile la timp. Filialele si sucursalele cu personalitate juridica au obligatia de a depune aceste documente la sediul unitatii fiscale pe raza careia isi desfasoara activitatea. Agentii economici care nu au desfasurat activitate de la infiintare si pana la 31 decembrie 2000 nu vor intocmi bilant contabil, ci vor depune o declaratie pe propria raspundere. Maria Taran a precizat ca vor trebui depuse in jur de 1.800 de astfel de declaratii. Cei care nu vor respecta aceste prevederi legale vor fi amendati tot cu sume cuprinse intre un milion si douazeci si cinci de milioane de lei.
Tot pana la data de 15 aprilie trebuie sa depuna bilanturile contabile si persoanele juridice fara scop lucrativ si, implicit, PAS-urile (Programul actiunii salariatilor). Prin urmare, acestea mai au la dispozitie tot ziua de astazi pentru a fi in legalitate. In categoria persoane juridice cu scop lucrativ se afla si asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, precum si alte organizatii cu caracter obstesc, culte religioase, partide politice. Asociatiile PAS au reprezentat intotdeauna o categorie care a depus cu intarziere sau chiar deloc bilanturile contabile. Reprezentantii Directiei Judetene a Finantelor Publice (DJFP) precizeaza ca o parte din PAS-uri nici macar nu cunosc faptul ca trebuie sa depuna bilantul. "In anii trecuti erau foarte putine asociatii PAS care veneau sa depuna bilantul contabil la fisc, dar se pare ca nici in acest an procentul nu este mai bun. Acest aspect ne-a determinat sa tragem concluzia ca nu stiu ca au o obligatie de acest tip", a afirmat Maria Taran. Formularul de bilant pus in vanzare de catre DJFP este insotit si de normele metodologice privind inchiderea conturilor, intocmirea, verificarea si centralizarea acestora. Nedepunerea bilanturilor contabile la termenul legal stabilit, precum si prezentarea unor bilanturi pe alte formulare decat cele tiparite pentru anul 2000 si care contin date eronate, necorelate, sau nu se respecta unitatea de masura inscrisa la fiecare formular constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa tot intre un milion si douazeci si cinci de milioane de lei.
Cornelia LAZARESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015174 (s)