Actualitate

Ministerul Mediului vrea să interzică centralele de apartament în blocurile care se construiesc acum

Publicat: 21 nov. 2021
Ministerul Mediului pregătește interzicerea acestora pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon

Românii ar putea să își ia adio de la centralele de apartament în blocurile care se construiesc acum. Ministerul Mediului pregătește interzicerea acestora pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon.

Alternativele sunt centralele de bloc sau racordarea la sistemul centralizat.

Centralele de bloc, care ar urma să înlocuiască centralele de apartament, în blocurile noi prezintă o serie de avantaje și anume poluează mai puțin, consumă mai puțină energie, iar pierderile de căldură sunt mai scăzute.

Pe de altă parte, persoanele care vor locui într-un apartament cu centrală de bloc vor pierde controlul total asupra centralei. Nu vor mai putea da drumul la căldură în afara sezonului rece dacă vor simți nevoia.

Pentru dezvoltatorii imobiliari, montarea unei centarle de bloc înseamnă o sarcină în plus, dar și noi costuri suplimentare. Vor trebui să facă tot ceea ce făceau până acum proprietarii și anume să cumpere echipamente, centrală, țevi și să încheie un contract cu un furnizor de gaze.

În privința sistemului centralizat de încălzire prezentat ca o alternativă la centrala de apartament, cel puțin în Capitală bucureștenii au fugit de această soluție în ultimii ani, din cauza avariilor multiple care i-au lăsat pe oameni fără căldură și fără apă caldă.

Până când acest sistem centralizat de încălzire nu va fi refăcut complet este puțin probabil ca dezvoltatorii imobiliari să se orienteze spre această soluție.

Comentarii
 • Suma consumurilor individuale de gaz este aceași cu consumul de gaz al centralei de bloc ,daca nu chiar mai mica pentrucă sunt pierderi pe instalații.Asta pentrucă necesarul de căldură e același. Deci noxele de ardere sunt aceleași ! Cum protejam mediu pe varianta ministrului ?

 • da vasile da confortul unde-i la ultimul nivel le va fi frig iar celor de la etajele inferioare prea cald,apoi incepe panarama costurilor si uite asa ne-am intors in comunism cand totul era la comun,personal nu m-as muta intr-un bloc de genul!

 • Inerția termică este un parametru legat de materialele izolante, nu are legătură cu gazul. Ori cum cred ca noxele sunt aceleași. Eficienta ar fi izolarea termica îmbunătățită

 • La nivel de ap. omul gestionează mai bine caldura;reduce când e plecat, pe timpul zilei……. La nivel de bloc centrala va merge pe maxim. Vor apare din nou repartitoarele, calorimetrele iar diferență va fi împărțită. Cred ca consumul de gaz creste. CT de ap. O realizare tehnica f, eficientă.

 • Pentru a arunca blocul in aer e mai putin eficient de a monta centrale in cateva apartamente. Pui o centrala de bloc la baza blocului si atunci esti sigur .

 • chirica de ja a dat declaratii cum ca centralele de cvartal sunt mult mai economice . deja s-a dat cu puterea . tradator cu ochi de mitza ..
  cat despre eficienta , cetatean are dreptate . 1+1 fac 2 indiferent daca ii puui pe fiecare intr o paranteza sau nu .

 • este o mega golanie.Instalatiile din subsoluri sunt grav avariate ,costurile instalarii uneio centrale de bloc sunt foarte ridicate vis-a vis de centralele individuale.C a deschizi si inchizi cand vreo=i e nesimtirea suprema

 • chirica e un om nebun.Toate instalatiile de la centrala mare la blocuri si la subsolurile blocurilor au ruginit.Sa schimbi atata teavca pe banii locatarilor e o golaneala mare

 • e vorba doar de blocurile NOI cele vechi raman cu centrale dar chiar si asa e o nebunie sa ai centrala comuna fie si pe o scara de bloc ne intoarcem in comunism! daca vecinu’ nu are bani sa plateasca gazul atunci vine si ni-l inchide la toti o panarama comunista!

 • Am impresia ca pe unii ministrii/politicieni, i-a scapat barza in cap de citeva ori, inainte de a ajunge cu ei la destinatie ….. Doamne fereste de asa oameni

 • asa apar si la tv tot felul inepții ! inertie termică la gaz ! esti rudă cu ministru ? nu se pot lua niste masuri numai pentru că verbal prinde la incompetenți !

 • Este adevarat ca centralele mari au randamente mai bune si noxe mai putine. Este adevarat ca pot fi conectate la un cos de fum de inaltime adecvata. La fel de adevarat este faptul ca intri in bucluc atunci cand vecinul nu plateste.
  Insa indiferent de tipul de centrala, vom plati pentru emisiile de CO2 (certificatele de emisii). CET-ul deja plateste. Consumatorii casnici nu au fost taxati pentru ca taxa individuala era foarte mica. Acum creste accelerat, datorita Green Deal-ului. Plafonul total stabilit de UE pentru certificatele de emisii scade cu 2,2% pe an. Logic, valoarea certificatelor de emisii va creste, pentru ca an de an vor fi mai putine. Tot logic, vom plati taxe din ce in ce mai mari pentru orice ardem si produce carbon.

 • Tot UE vrea sa inchida termocemtralele pe carbune,cu se va incalzi populimea si prin arderea lemnelor se produce carbon,poluatorii mari ai planetei sant gigantii industriali iar americanii si chinezii o stiu cel mai bine,acu sau gasit cine polueaza parlitii de romani

 • Pai, se spune clar : numai in blocurile noi, care urmeaza a fi proiectate si construite de acum inainte. Proiectantul va duce coloanele pe casa scarii, fiecare apartament va avea gigacalorimetru, iar proprietarul va regla robinetul de tur in functie de cata caldura are nevoie.

 • Poporul trebuie sa iasa in strada, nu se poate asa ceva. Astia ne intra si in case acum, incalzirea locuintei este o necesitate si nu un lux

Adauga un comentariu