Local

Ministerul Sănătăţii a publicat scenariile în care se încadrează localităţile din Iași pentru începerea şcolii. Comuna Bivolari se află în scenariul roşu – HARTĂ

Publicat: 07 sept. 2020
O localitate din România a fost plasată pe „lista roșie” din greșeală
Harta cazurilor Covid-19 în localitățile din România

Ministerul Sănătății a publicat scenariile în care se încadrează fiecare localitate din Iași și România pentru începerea noului an şcolar 2020 – 2021. Comuna Bivolari este singura localitate ieșeană care se află sub rata incidenței de Covid-19 a scenariului 3.

În această săptămână se vor fi stabili scenariile referitoare la organizarea activității în cadrul instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus.

„Astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București, respectiv senatele universitare ale instituțiilor de învățământ superior și Comitetele Județene / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, iar până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructură și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5487/1494/ 01.09.2020.”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătăţii, luni, 7 septembrie 2020.

Scenariile după care vor funcţiona unităţile de învăţământ

Şcolile vor funcţiona după unul dintre cele trei scenarii stabilite de Ministerul Sănătăţii. Astfel, în urma publicării listei ratei de incidență a cazurilor de coronavirus pentru fiecare localitate din România, se va respecta întocmai normele impuse de contextul actual. Lista localităților poate fi consultată AICI!

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 3

Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.

“Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Comună ieşeană Bivolari se află în scenariul 3 al cazurilor de Covid-19

În scenariul 2 se încadrează Alba Iulia, Bacău, Oradea, Brașov, Brăila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Iași, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea, Vaslui și Râmnicu Vâlcea. Toate celelalte municipii reședință de județ se încadrează în scenariul verde. 

Comuna Bivolari este singura localitate aflată sub scenariul roşu, având o rată de 7.74. Localităţile Mirceşti, Tomeşti, Valea Lupului, Şipote, Miroslava, Rediu, Bârnova, Ungheni, Schitu Duca, Municipiul Iaşi, Ciurea, Popricani şi Leţcani se află sub scenariul galben de Covid-19. Celelalte localităţi ieşene sunt cu o rată a incidenţei la mia de locuitori sub 1, astfel încadrându-se la scenariul verde. Lista tuturor localităților din Iași poate fi consultată AICI!

Astfel, toți elevii din localitatea Bivolari vor face cursuri online. În timp ce elevii din localitățile mai sus menționate vor reveni parțial la cursuri cu respectarea normelor de protecție. Sunt vizați preșcolarii și elevii din învățământul primar, dar și elevili din clasele a VIII-a și a XII-a, prin rotație de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.

Adauga un comentariu