National

Ministerul Sanatatii. Controale la nivel national in spitale

Publicat: 25 mai 2016
1
Inspectia Sanitara de Stat pregateste o actiune de control incrucisat la nivel national, in cadrul acesteia fiind facute teste de sanitatie pentru toate substantele biocide folosite in spitale, iar rezultatele vor fi publicate imediat dupa centralizarea lor, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.
„Avem aici cateva masuri imediate si un plan national de prevenire si control al infectiilor nosocomiale. Intre masurile imediate pot sa va anunt ca Inspectia Sanitara de Stat pregateste o actiune de control incrucisat la nivel national, ca vom face teste de sanitatie pentru toate substantele biocide folosite in spitale, iar rezultatele vor fi publicate imediat dupa centralizarea lor. Testele ne vor arata daca dezinfectantii folositi isi fac treaba si ne vor arata, de asemenea, ne vor da un indiciu asupra modului in care procedurile de igienizare sunt respectate in spitale”, a declarat Voiculescu. Potrivit acestuia, una dintre masuri ar fi aceea a schimbarii contractelor de management avand in vedere subraportarea infectiilor nosocomiale din spitale.
„Planul national de prevenire si control al infectiilor nosocomiale, dupa cum va spuneam, are cateva masuri mari. Prima, relativ simpla si de care o sa ne ocupam imediat, este o schimbare in contractele de management. In acest moment, subraportarea infectiilor nosocomiale este, dupa cum stiti, incurajata. Practic, managerii care raporteaza infectii nosocomiale sunt penalizati. Avem o problema de personal pe care, din pacate, nu o sa o putem rezolva imediat si, dupa cum stiti, omul sfinteste locul”, a sustinut ministrul Sanatatii. El a afirmat ca o alta masura care va fi luata este aceea a pregatirii personalului medical in contextul in care lipsesc epidemiologii, microbiologii si infectionistii.
„Ne lipsesc epidemiologi, microbiologi, infectionisti. Va trebui sa luam masuri pentru trainingul personalului actual si, de asemenea, pentru incurajarea rezidentilor sa mearga catre aceste specialitati, care ne sunt necesare acum, dar ne vor fi necesare pentru mult timp de acum incolo”, a explicat ministrul. Voiculescu a punctat totodata ca sunt necesare rescrierea ghidurilor si investitii in laboratoarele din spitale.
„O sa avem nevoie sa rescriem ghidurile si sa regandim din punct de vedere organizatoric unitatea de prevenire si combaterea infectiilor din spitale. Laboratoarele spitalelor au nevoie de investitii. Asta este un lucru cert, de asemenea, pe care poate sa-l certifice orice medic care lucreaza intr-un spital de stat. Avem nevoie de sprijinul intregului personal din spital si al familiilor pacientilor pentru a respecta anumite reguli care sa limiteze riscul de infectii si avem nevoie, in final, de mecanisme functionale de control si de supracontrol – si asta este un punct focal al unei reorganizari a ministerului, care va urma. Mecanismele de control, functia de control a Ministerului Sanatatii este esentiala, asa incat lucrurile vor fi aranjate asa incat aceasta functie sa poata fi exercitata cu simt de raspundere de catre acest minister”, a afirmat ministrul Sanatatii.
Adauga un comentariu