News Flash:

Ministerul Sanatatii si Familiei minte

27 Februarie 2003
1118 Vizualizari | 0 Comentarii
•Romanii nu au mai multe paturi de spital decat occidentalii •Dispunand doar de un singur centru universitar, la Iasi, moldovenilor li se acorda o mai mica atentie decat ardelenilor, care se bucura de trei centre universitare •Romania are mai multi medici la suta de mii de locuitori •Cu doar 4% din PIB pentru sanatate, tara noastra este codasa Europei

Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au intrat in posesia unor date statistice care contrazic flagrant argumentele Ministerului Sanatatii si Familiei (MSF) ce au stat la baza actiunii de reducere drastica a numarului de paturi din spitale, precum si eventualele disponibilizari de personal. Cu alte cuvinte, conducerea MSF minte cand spune ca sistemul sanitar din Romania prevede exagerat de multe paturi de spital la mia de locuitori, in comparatie cu sistemele sanitare din tarile Uniunii Europene. Cifrele spun altceva. Conform statisticilor pe anul 2000, Romania avea 7,5 paturi la mia de locuitori, Rusia - 10,8; Germania - 9,2; Ucraina - 8.9; Austria - 8,6; Cehia 8,5; Ungaria - 8,5; Franta - 8,2; Bulgaria - 7,7; Republica Moldova - 7,5; Belgia - 7,2; Polonia - 5,8; Danemarca - 4,3 si Albania - 3,0.
Chiar daca statisticile prezentate mai sus folosesc date din anul 2000, totusi, din informatiile pe care le detinem, in ultimii doi ani nu a crescut capacitatea spitalelor, implicit nici numarul de paturi, pentru ca aceste statistici sa fie departe de realitatea actuala. Dupa cum se poate observa, tari ca Franta si Germania au mai multe paturi de spital la mia de locuitori decat Romania, si nu de doua ori mai putine, dupa cum precizau reprezentantii ministerului.

Bolnavii ardeleni nu stau cate doi in pat

O situatie deosebit de interesanta, relevata de aceleasi statistici, este prezentata si in ceea ce priveste numarul de paturi de spital la mia de locuitori, pe centre universitare din Romania. Bucurestiul detine 11 paturi la mia de locuitori si este urmat de Cluj - 11 paturi; Timis - 10; Iasi - 9,6; Mures - 8,6; Dolj - 7,6; Brasov - 7,2; Constanta - 6,7.
Lasand la o parte faptul ca Bucurestiul este capitala tarii si aici se gasesc cele mai multe spitale, se poate observa ca principala zona favorizata din acest punct de vedere este Ardealul, unde se afla nu mai putin de trei centre universitare: Cluj, Mures si Brasov. Un calcul simplu arata ca ardelenii ar beneficia, de fapt, de 26,8 paturi la mia de locuitori. Nu am mai pus la socoteala Banatul, al carui centru universitar - Timisoara - este foarte apropiat de Cluj si Mures. Cei mai dezavantajati sunt moldovenii, care pot beneficia de serviciile unui singur centru universitar - la Iasi, care deserveste nu mai putin de opt judete!
In acest context, intentia Directiei de Sanatate Publica Iasi de a reduce la jumatate numarul de paturi este criminala, cu atat mai mult cu cat ardelenii, spre exemplu, au un nivel de trai mai ridicat in comparatie cu moldovenii. Pacientii internati in spitalele iesene si care provin din toate judetele Moldovei sunt mult mai saraci decat in orice alta zona a tarii.
Din punct de vedere al medicilor alocati la suta de mii de locuitori, dezechilibrul pe regiuni este la fel de evident. Asfel, Bucurestiul are 453 medici, Clujul - 426, Timisul - 369, Iasul - 314, Doljul - 286, Muresul - 262, Constanta - 206, Brasovul - 191. Facand aceeasi operatie de adunare, se poate spune ca Ministerul Sanatatii a acordat o mai mare atentie ardelenilor.

Romania clasata sub Albania

In ceea ce priveste personalul medical, raportat la suta de mii de locuitori, in 2000, Romania avea circa 200 de medici, Rusia - 419; Belgia - 413; Ungaria - 361; Germania - 358; Bulgaria - 336; Cehia - 336; Franta - 328; Republica Moldova - 317; Ucraina - 300; Danemarca - 283; Polonia - 226; Albania - 133. Remarcam ca, si din acest punct de vedere, Ministerul Sanatatii minte cu nerusinare, Romania fiind doar deasupra Albaniei in clasament! Cat priveste grija pe care o acorda autoritatile romanesti pentru sanatatea populatiei, cifrele sunt mai mult decat elocvente. Romania este tara europeana care cheltuieste pentru sanatate cel mai putin - sub 4% din Produsul Intern Brut (PIB), iar acesti bani, in realitate, nu se aloca in totalitate. Spre comparatie, Germania aloca pentru sanatate 10,8 din PIB; Franta - 9,8; Danemarca - 8,1; Austria - 8; Belgia - 7,8 si Polonia 5.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1410 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015150 (s)