National

Ministerul Sanatatii vrea sa scoata pe piata un VACCIN TOXIC

Publicat: 06 feb. 2014

Agentia Nationala a Medicamentului a interzis punerea pe piata a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, dupa ce rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care ar putea sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic. Desi toate analizele au aratat ca vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino contine o substanta periculoasa pentru om, Ministerul Sanatatii vrea sa foloseasca ca vaccinul in cazul unei pandemii, potrivit Romania TV.

Peste 400.000 de doze de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino contin o bacterie periculoasa si pot provoca soc anafilactic. Initial, laboratorul de control al Institutului nu a depistat aceasta problema, insa in urma analizelor facute de Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) s-a demonstrat ca vaccinul antigripal contine endotoxine bacteriene foarte periculoase pentru om. Cu toate aceastea, Ministerul Sanatatii a insistat ca acesta sa fie distribuit in piata si a decis sa se faca noi teste, in urma carora vaccinul a iesit in parametri normali.

Citeste si Mii de doze de vaccin antigripal ajung la Iasi saptamana viitoare

In paralel, ANM a trimis probe din vaccinul antigripal in Franta, iar rezultatele au aratat ca acesta contine toxine peste normele acceptat in mod legal. Agentia Nationala a Medicamentului nu a emis autorizatia de punere pe piata a vaccinului. Dozele nu au ajuns pe piata. Ele se afla in depozitele Institutului Cantacuzino.

„Din decembrie 2013 stiam deja ca tot ceea ce se produce la Institutul Cantacuzino este o doza de rezerva. S-a importat o doza de vaccin care a asigurat necesarul de vaccinare, iar dozele de la Cantacuzino, 400.000, sunt de rezerva. Ministerul Sanatatii are obligatia sa-si creeze rezerve. Vaccinul de la Cantacuzino nu este periculos. Vaccinul nu va fi folosit oricum si nu s-a pus problema ca va fi folosit fara avizul ANM. Niciodata nu s-a pus problema”, a declarat la Romania TV Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Pana, a precizat ca ministerul nu are atributii in punerea pe piata a vreunui produs farmaceutic, vaccin sau medicament si ca ANM este institutia care hotaraste acest lucru.

Citeste si Se implinesc 150 de ani de la nasterea Profesorului Ion Cantacuzino

„Agentia Nationala a Medicamentului este forul institutional, singurul din Romania, care este autorizat sa elibereze o autorizare de punere sau nu pe piata, nu Ministerul Sanatatii. ANM ne-a informat ca in situatii exceptionale, daca va exista o asemenea situatie, vaccinul va putea fi utilizat in conditiile in care apare o pandemie si in care cel putin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se va regasi in formula virusului pandemic. Tocmai in ideea de a proteja sanatatea populatiei, Ministerul Sanatatii a decis sa lase in custodia Institutului Cantacuzino cele 400.000 de doze, sa instituie o ancheta in care sa implementeze, impreuna cu expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, sa caute cauza acestei probleme, pentru ca Institutul trebuie sa gaseasca unde a fost problema respectiva”, a declarat la Romania TV secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Pana.

Campania de vaccinare sezoniera 2013 – 2014 poate fi incheiata, data fiind circulatia redusa a virusului, iar cele 400.000 de doze de vaccin produse la Institutul Cantacuzino vor ramane in stocul de rezerva, a anuntat, joi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Citeste si Petru Movila: „Ministerul Sanatatii desfiinteaza voit Institutul Cantacuzino”

„La inceputul acestei saptamani, Comitetul National de Vaccinologie ne-a transmis ca poate fi incheiata campania de vaccinare pentru sezonul 2013 – 2014, avand in vedere evolutia lenta a virusului gripal, numarul mic de cazuri de gripa confimate, respectiv 23 de cazuri pana in 4 februarie, fata de 67 in 2013. De asemenea, imunizarea organismului se produce in interval de trei saptamani de la vaccinare. Practic, cei care s-ar vaccina astazi ar fi protejati abia peste trei saptamani, adica la sfarsitul lunii februarie, cand deja nu se mai impune vaccinarea”, a spus Eugen Nicolaescu.loading...

Adauga un comentariu