National

Ministrii bulgari, obligati sa returneze bonusurile din 2011

Publicat: 29 feb. 2012
1

Premierul bulgar Boiko Borisov a dat miercuri un ultimatum inaltilor oficiali de la administratia de stat sa returneze pâna vineri primele financiare primite in anul 2011. Borisov a spus ca va demite luni orice ministru, secretar de stat sau prefect care, pâna la sfârsitul acestei saptamâni, nu a returnat la bugetul de stat sau nu a oferit pentru caritate toate sumele primite ca bonus la salariu.

In ultimele zile, Bulgaria este zguduita de un scandal politic care a dus la demisia mai multor inalti oficiali in urma unor dezvaluiri referitoare la prime salariale de mii de euro primite de acestia. Prima victima a acestor dezvaluiri a fost sefa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Neli Neseva, care a fost nevoita sa demisioneze saptamâna trecuta, la cererea premierului Boiko Borisov, dupa ce opozitia a dezvaluit ca ea a luat prime de 6.000 de euro pentru 2011. A urmat demisia sefei Agentiei Nationale de inregistrari, Violeta Nikolova, care a recunoscut ca, anul trecut, a primit 37.000 de euro sub forma de bonusuri. Nikolova a justificat primirea acestei sume cu faptul ca a lucrat mult, uneori câte 18-20 ore pe zi.

Problema bonusurilor a intrat in centrul discutiilor dintre guvernul de centru-dreapta si opozitia de stânga. Parlamentul a respins miercuri propunerea socialistilor ca ministrul Finantelor, Simeon Diankov, sa fie chemat la Parlament ca sa prezinte date despre bonusurile primite de administratia de stat. Ca sa se apere, partidul GERB, de guvernamânt, a cerut de la Curtea de Conturi informatii despre primele salariale primite de membrii fostului guvern, condus de socialistul Serghei Stanisev.

Adauga un comentariu