Politic

Miniştrii guvernului Grindeanu, audiaţi în Parlament. Tot astăzi ar putea depune și jurămantul

Publicat: 04 ian. 2017
13

Cei 26 de miniştri ai guvernului Grindeanu vor fi audiaţi, în această dimineaţă, în comisiile parlamentare, urmând ca premierul desemnat să ceară votul de învestire din partea Parlamentului în cadrul unei şedinţe de plen care va începe la ora 15. Dacă Sorin Grindeanu primeşte votul de încredere al Parlamentului, el şi echipa sa ar putea depune jurământul la Cotroceni în cursul serii. 

Audierile candidaţilor la postul de ministru în comisiile parlamentare vor avea loc între orele 8.00 şi 14.00. Avizul comisiilor parlamentare este doar unul consultativ însă preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat că cei care nu vor trece testul comisiilor nu se vor regăsi în componenţa finală a Guvernului. Primii candidaţi care vor fi supuşi audierii, de la ora 8.00, sunt Mihaela-Virginia Toader şi Ana Birchall, nominalizate pentru postul de ministru delegat pentru Fondurile Europene, respectiv ministru pentru Afaceri Europene. Ultimii audiaţi, în Comisiile reunite de muncă, vor fi Lia Olguţa Vasilescu (Ministerul Muncii) şi Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social).

Conform programării decise de către Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, audierile ar trebuie să se termine la ora 14. Programul a provocat dispute între coaliţia guvernamentală, PSD-ALDE, şi opoziţie.

După finalizarea audierilor, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului începe şedinţa la ora 15, pentru ca Sorin Grindeanu să solicite votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare. Pentru învestire este necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Liviu Dragnea a anunţat, vineri, că PSD şi ALDE au convenit ca, după şedinţa în care guvernul Grindeanu va primi, foarte probabil, votul de învestitură, noul cabinet să depună jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19, iar prima şedinţă de Guvern să aibă loc la ora 21.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, prin intermediul purtătorului de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, că preşedintele Iohannis este de acord, ”în principiu”, ca guvernul Grindeanu să depună jurământul pe 4 ianuarie. 

sursa: realitatea.net 

Adauga un comentariu