Prima pagină » Actualitate » Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, despre creșterea prețurilor la alimente din aprilie 
Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, despre creșterea prețurilor la alimente din aprilie 

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, despre creșterea prețurilor la alimente din aprilie 

11 feb. 2022, 13:18,
în Actualitate

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, se-ndoieşte de prognozele conform cărora odată cu creşterea şi mai mare a inflaţiei din România, din luna aprilie s-ar preconiza că am putea asista la o explozie a preţurilor la alimente.

Ministrul Agriculturii susţine că fermierii s-au pregătit din timp pentru această situaţie, deci situația este sub control.

Ministrul Adrian Chesnoiu consideră exagerat zvonul scumpirii alimentelor din aprilie

Joi, 10 februarie 2022, ministrul Adrian Chesnoiu a declarat în cadrul unui interviu că i se pare exagerată informaţia conform căreia din aprilie vor exploda preţurile.

„În primul rând, nu știu, cred că este un pic exagerată acea informație (…) că în aprilie vor exploda prețurile. Nu există în acest moment niciun factor indicativ care să ne conducă cu gândul la acest lucru (…) Aprilie nu este o lună în care să culegem roadele din terenurile agricole. Recoltatul începe în luna iunie-iulie și cu siguranță atunci vom vedea cam cum arată starea de vegetație a culturilor”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Conform estimărilor de iarnă publicate joi, Comisia Europeană şi-a majorat semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an în cazul României, trecând de la 4 la sută, cât estima înluna noiembrie, la 5,3 la sută.

„Preţurile ar urma să continue să crească în 2022, din cauza preţurilor mari la energie şi a trecerii acestor costuri asupra preţurilor altor bunuri şi servicii. De asemenea, preţurile la alimente ar urma să crească ca urmare a unor preţuri mai mari şi a ofertei mai mici de îngrăşăminte”, se arată în documentul publicat joi de Comisia Europeană.

Adrian Chesnoiu: „Eu spun să nu fim dramatici și să prefigurăm o criză alimentară”

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR a declarat joi, 10 februarie 2022 ca Banca Naţională a României vede un vârf al inflaţiei în România undeva în luna aprilie. Aceasta, continuă Cristian Popa, ar putea depăşi 10 la sută, pentru că atunci ar expira plafonarea şi compensarea prețurilor la energie.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a recunoscut totuşi că din cauza scumpirii energiei, preţurile la îngrășăminte a crescut de patru ori, lucru ce va duce inevitabil la scăderea cantităţilor utilizate şi implicit la diminuări ale producţiei. Cu toate acestea, el spune că primele efecte nu se vor vedea neapărat în preţurile la alimente, pentru că încă există pe stocuri materie primă din anii precedenţi.

„Cu siguranță, pot apărea anumite fluctuații ale prețului, pentru că apare îngrijorarea, dar eu spun să nu fim dramatici și să prefigurăm o criză alimentară”, a spus ministrul agriculturii.

Fermierii și-au făcut stocuri de îngrășăminte

Ministrul Agriculturii susţine că fermierii s-au pregătit din timp pentru această situaţie şi şi-au făcut deja stocuri de îngrăşăminte.

„Să știți că la nivel de îngrășăminte, am analizat situația și fermierii și-au făcut stocuri de îngrășăminte încă de anul trecut. Suntem la un nivel oarecum acceptabil pentru situația în care ne aflăm, dar trebuie să identificăm soluții pentru anul agricol următor, 2022-2023”, a spus ministrul agriculturii.

Datorită crizei din energie și crizei gazelor naturale ce a condus la creșterea de patru ori a prețului la îngrășăminte, Adrian Chesnoiu spune că a ridicat încă din decembrie, la Bruxelles, problema creșterii costului la îngrășămite, solicitând totodată sprijin pentru fermierii români și europeni.

„Orice om implicat în agricultură cunoaște că fertilizanții pentru plante sunt ca hrana pentru oameni și în momentul în care prețul este unul destul de ridicat, atunci și cantitatea de îngrășăminte utilizată în agricultură scade, ceea ce poate conduce la diminuări ale producției. Este motivul pentru care noi venim cu programe de susținere a fermierilor, am lansat recent programul de susținere a cultivatorilor de tomate și legume. Acesta este scopul”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Reamintim că nu de mult, ministrul Adrian Chesnoiu menționa faptul că România are un potenţial enorm din punct de vedere al agriculturii, aceasta putând fi o amenințare pentru ţările din Europa, doar că nu ştim cum să îl exploatăm.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu consideră că fermierii din România sunt pregătiți pentru orice scenariu, așadar, creșterea prețurilor la alimente începând cu luna aprilie rămâne doar un zvon nefondat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
18 septembrie 2024
18 septembrie 2024