National

Ministrul Apararii Nationale da asigurari ca scutul antiracheta de la Deveselu va fi operational pana la sfarsitul anului

Publicat: 13 oct. 2015
1

Operationalizarea facilitatii antiracheta de la Deveselu face parte dintr-un proiect complex, iar operationalizarea sa pana la finalul acestui an, in parametrii agreati, este esentiala in noul context strategic si in vederea integrarii in cadrul proiectului NATO de aparare antiracheta, a declarat, marti, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o la sediul ministerului cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm.

Potrivit unui comunicat de presa remis de catre Ministerul Apararii Nationale (MApN), cei doi oficiali au discutat despre situatia actuala de securitate din regiune, relatiile dintre Romania si SUA in domeniul apararii, desfasurate in cadrul Parteneriatului strategic, masurile de asigurare in context bilateral si aliat, adaptarea strategica a Aliantei in perspectiva viitorului Summit NATO de la Varsovia, precum si despre extinderea contactelor romano-americane la nivel politico-militar.

Citeste si Rusia cere SUA si Romaniei sa renunte la scutului antiracheta „cat nu este prea tarziu”

„Parteneriatul Strategic bilateral reprezinta una dintre directiile principale ale politicii de aparare a tarii noastre, dar si o dovada a angajamentului ferm al Romaniei ca aliat de incredere al SUA”, a precizat Dusa.

Ministrul Apararii Nationale a apreciat decizia SUA de a se implica activ, „printr-o prezenta consistenta a fortelor militare americane in regiune” in implementarea masurilor de asigurare care vizeaza intarirea securitatii statelor aliate din flancul estic al Aliantei.

Citeste si Reactie MAE fata de amenintarile lansate de Rusia

„Doresc sa folosesc acest prilej si sa exprim multumiri pentru sprijinul constant al SUA si pentru importanta contributie americana cu personal la incadrarea posturilor multinationale din cadrul structurilor NATO de comanda-control din Bucuresti. Aceasta contributie are un impact deosebit in plan strategic”, a mai spus Mircea Dusa, citat in comunicat.

Un alt subiect abordat a fost, potrivit MApN, viitorul Summit de la Varsovia care, in opinia ministrului Dusa, ar trebui sa aiba ca element central dezbaterea adaptarii strategice a NATO pe termen lung.

Citeste si Victor Ponta, declaratii dure la adresa Rusiei

„Pentru a obtine efectul dorit, o postura eficienta de aparare si descurajare trebuie sa asigure o prezenta militara aliata vizibila si persistenta pe flancul estic, conceputa pe termen lung. Sustinem, totodata, dezvoltarea infrastructurii necesare dislocarii rapide a fortelor aliate, inclusiv prin implementarea proiectelor cu finantare din fonduri comune ale NATO”, a sustinut ministrul Dusa.

Adauga un comentariu