National

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu: ”Marea Neagră este blocată! Există mai multe câmpuri de mine!”

Publicat: 25 mai 2022
ministrul apararii Vasile Dincu
Declarațiile au fost făcute aseară de către ministrul Apărării, Vasile Dâncu

În Marea Neagră calmul este relativ. Sunt 14 nave, în acest moment, care blochează portul din Ucraina și chiar ar exista câmpuri de mine desprinse din zona litoralului ucrainean.

Declarațiile au fost făcute aseară, 24 mai, de către ministrul Apărării, Vasile Dâncu, la un post de televiziune.

Vasile Dâncu: ”Marea este blocată”

Vasile Dâncu a precizat de asemenea, că se discută în comunitatea internațională despre operațiuni de deminare atât a Mării Negre cât și a terenurilor agricole din Ucraina.

”În aceste momente, marea este blocată, există și informații legate de existența unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului. Sigur că există și o îngrijorare internațională legată de această chestiune, se discută deja, la ultima întâlnire a Comitetului de afaceri externe unde au participat și miniștrii Apărării săptămâna trecută, s-a discutat deja de operațiuni nu numai de deminare a Mării Negre unde, într-un fel sau altul România, Turcia și Bulgaria eram șefi de filă”, a declarat Vasile Dâncu.

”Am fost sprijiniți în acea primă etapă și de o navă din Italia. Am vorbit cu ministrul italian al Apărării care se afla în România în acel moment. Acum se pune problema și a deminării terenurilor din zona Ucrainei, din zonă agricolă, ca să se poată lucra și acolo și deja se discută despre misiuni internaționale pentru deminare”, a mai spus Vasile Dâncu.

Sunt mine care au fost duse de furtună în largul Mării Negre

Analistul militar Marian Zidaru a explicat care este pericolul minelor din Marea Neagră.

”Mine sunt de la începutul războiului, adică Ucraina a minat apele teritoriale pentru a împiedica un atac maritim din partea rușilor. Operațiunile de deminare sunt foarte greu de făcut în condițiile în care Marea Neagră este blocată de către forțele rusești. Forțele rusești nu ar permite operațiuni de deminare și nici Ucraina nu cred că ar permite până nu se încheie operațiunea.

Pe de altă parte sunt mine care au fost duse de furtună în largul Mării Negre. Am avut și noi o situație, dacă nu mă înșel, acum trei săptămâni când mina a ajuns în dreptul porturilor românești fiind nevoie de nave specializate. Deci este foarte greu să faci astfel de operațiuni în momentul în care există război și niciuna dintre părți nu a manifestat dorința de a debloca această situație. Deci până nu se deblochează situația nu putem vorbi de operațiuni de deminare”, a explicat Marian Zidaru, analist militar.

”Pericolul pentru navele românești ca și pentru toate navele civile care circulă în Marea Neagră este să se întâlnească cu o astfel de mină și să explodeze dacă este lovită. Minele acestea pot provoca pagube navelor civile pentru că sunt mari, sunt puternice, sunt așa numitele arme ale săracului care, în cazul în care nava se lovește de o astfel de mină, o avariază foarte grav, poate o și scufundă. Deci ăsta este pericolul pentru o navă civilă care trebuie să își ia toate măsurile să evite contactul cu astfel de mine”, a mai explicat analistul militar.
Adauga un comentariu