National

Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes: „S-au diminuat taierile ilegale din padurile Romaniei. Nu le putem elimina total”

Publicat: 27 iul. 2018
1

Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, a declarat vineri ca, din datele pe care le are, s-au diminuat taierile ilegale din padurile Romaniei, insa nu se va putea elimina niciodata total acest fenomen, noteaza Mediafax.

Ioan Denes a fost intrebat, vineri, la Campeni, despre situatia taierilor ilegale de copaci, precizand ca din 2014, odata cu implementarea programului informatic SUMAL, prin care se monitorizeaza masa lemnoasa exploatata, astfel de cazuri au fost mai putine.

"Din feedback-ul pe care l-am primit si azi-dmineata si din datele pe care le avem, categoric s-au diminuat taierile ilegale din padurile Romaniei. Niciodata, cu toate ca ne-am dori acest lucru, nu vom putea elimina total, aceasta obisnuinta, acest narav de a eluda prevederile legislative. Dar, repet, prin aceste dezvoltari de programe, incercam sa diminuam cat mai mult posibil aceste taieri si transport ilegal", a spus ministrul Apelor si Padurilor, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Campeni.

De asemenea, dupa intalnirea cu reprezentantii sectorului silvic, Denes a spus ca ministerul vizeaza dezvoltarea programului informatic SUMAL, prin care se monitorizeaza masa lemnoasa exploatata, astfel incat in a doua parte a anului 2019 toate masinile urmarite prin GPS, daca simularile care pentru acest proiect vor avea un feedback pozitiv.

"Este in analiza ministerului sa facem acest lucru si sa-l implementam in SUMAL. SUMALUL este conform legii si conform contractului cu STS-ul in dezvoltare in anul 2018, pana la sfarsit, iar in primele sase luni ale anului 2019, se vor face simulari pe aceasta dezvoltare pentru ca stiti foarte bine ca pana anul trecut a fost dezvoltat de catre o firma privata, s-a renuntat la aceasta colaborare de catre decidentii de la nivelul ministerului de anul trecut. Se dezvolta acest program cu STS-ul (…) in colaborare cu noi, iar dupa cele sase luni de simulare va intra noul program in functiune. Deci in partea a doua a anului 2019", a spus Ioan Denes.

Intrebat daca in a doua parte a anului 2019 toate masinile care transporta lemne vor avea GPS, Ioan Denes a raspuns: "Daca simularea ne da ca acel feedback e unul corect. Daca intr-adevar isi atinge eficienta urmarirea. Noi credem ca isi va atinge eficienta pe care noi o preconizam, ca va avea aceasta urmarire prin GPS a transportului de masa lemnoasa".

Investitia este a Ministerului Apelor si Padurilor, in colaborare cu STS-ul.

Ministrul Ioan Denes a participat, vineri, in Muntii Apuseni, la discutii cu cei care lucreaza in sectorul silvic, iar apoi a vizitat lucrarile cu rol de aparare impotriva inundatiilor, din judetul Alba.

Adauga un comentariu