National

Ministrul Culturii: Trebuie un efort national pentru a cumpara Cumintenia Pamantului

Publicat: 25 nov. 2015
1

Ministerul Culturii nu a ajuns la o intelegere cu proprietarii sculpturii „Cumintenia Pamantului” de Constantin Brancusi, pentru ca nu are banii necesari in bugetul lui nici acum si nu-i va avea nici la anul, a declarat noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Proprietarii sculpturii cer 20 de milioane de euro, in timp ce statul roman nu poate oferi in clipa de fata mai mult de cinci milioane, potrivit RFI Romania.

Citeste si Ponta: „Cumintenia Pamantului era a statului”. Inspectia judiciara a intrat pe fir – FOTO

„Nu, n-am ajuns la o intelegere. In momentul in care am preluat eu mandatul, o comisie care fusese alcatuita din mai multi directori de muzeu, care au cercetat chestiunea si s-au interesat si si-au format o opinie a mers pe ideea ca statul nu poate da mai mult de cinci milioane de euro. De aici trebuie sa mergem mai departe si vom vedea daca vor putea avea loc negocieri in continuare.

Citeste si Prima reactie a lui Victor Ponta dupa declaratiile lui Traian Basescu

E clar ca statul roman nu va putea sa mearga… adica nu putem fi un competitor pe piata libera internationala, pentru ca aici e vorba probabil si de deschiderea internationala, dar sigur, avem dreptul de preemtiune, avem oarecare, sa zic asa, ascendent moral. Romania e tot timpul oarecum in urma in ceea ce priveste patrimoniul lui Brancusi. Sa ne amintim ca la un moment dat a refuzat dupa moartea lui Brancusi sa primeasca in tara operele lui. Deci aici e si un dosar istoric la care trebuie sa ne gandim si care cu siguranta va atarna in deliberari”, spune ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Citeste si Ponta: Romania a construit institutii anticoruptie independente si eficiente

Intrebat daca sunt sanse reduse ca statul roman sa intre in posesia sculpturii „Cumintenia Pamantului„, ministrul a raspuns: „Nu pot sa va dau un indice al sanselor. Cred ca totul va depinde de negociere. Va dati seama ca Ministerul Culturii nu are acesti bani in bugetul lui nici acum si nu-i va avea nici la anul, deci ar trebui sa fie un efort national, pentru a achizitiona aceasta opera de arta”.

Comentarii
  • IMI CER SCUZE ,PROSTIA PAMANTULUI,guvernantii nostri!n-aveti BANI?LUATII DE LA SENATORI DEPUTATI, PARLAMENTARI,PASTELE MAMICILOR VOASTRE DE HOTI,SPER CA SE VOR TREZI ODATA POPORUL ASTA DE ROMANI?SAU POATE NU?MERGETI LA BISERICA BOILOR POATE VA TREZESTE ,PREA FERICITUL CU ,CAT ARE EL SALARIU?160 DE MILIOANE,MAMA MEA DE HOT ,PROASTA NATIE,ASA VA TREBUIE.DORMITI IN CONTINUARE INTELECTUALILOR,DENSITATE MARE DE DESTEPTI PE METRU PATRAT IN romanica asta?

Adauga un comentariu