International

Ministrul de Finanțe, Magdalena Andersson, ar putea deveni prima femeie premier din Suedia

Publicat: 22 nov. 2021
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson

Parlamentul suedez va vota miercuri, 24 noimbrie 2021, dacă va desemna liderul social-democrat Magdalena Andersson drept noul prim-ministru. Magdalena Andersson urma să-l înlocuiască pe Stefan Löfven, dar până acum nu a reușit să obțină suficient sprijin în rândul parlamentarilor, lipsind un acord cheie cu Partidul de Stânga, în ciuda mai multor zile de negocieri.

Săptămâna trecută, Andersson a cerut mai mult timp pentru a-și asigura sprijinul, după ce discuțiile intense au ajuns într-un impas. I s-a dat până astăzi pentru a găsi suficient sprijin în parlamentul Riksdag, cu 349 de locuri. Andersson, noul lider al Partidului Social Democrat, încearcă să-și asigure sprijinul celor două partide mai mici care au susținut anteriorul guvern minoritar de centru-stânga al Suediei, condus de Stefan Lofven.

Celălalt aliat, Partidul de Centru, a declarat deja că parlamentarii săi se vor abține de la votul împotriva lui Andersson. Conform Constituției Suediei, prim-miniștrii pot guverna atâta timp cât o majoritate parlamentară – un minim de 175 de parlamentari – nu este împotriva lor. Social-democrații dețin în prezent 100 de locuri, iar Verzii au 16 locuri. Împreună cu aliații lor, au un total de 174 de locuri.

Aripa dreaptă a Riksdag-ului este divizată. Ulf Kristersson, șeful Partidului Moderat de opoziție – al doilea ca mărime din Suedia – a spus în repetate rânduri că un guvern de centru-dreapta nu este fezabil, deoarece niciun partid principal nu dorește să coopereze cu al treilea partid suedez ca mărime, populistul de dreapta Suediei Democrații, care are rădăcinile într-o mișcare neo-nazistă.

Magdalena Andersson a fost numită în 2014 ministru de Finanțe

După victoria social-democraților la alegerile generale din Suedia din 2014, în care Andersson a fost ales ca membru al Riksdag-ului, ea a fost numită ministru pentru finanțe de noul premier Stefan Löfven în cabinetul său. Ca urmare a negocierilor de coaliție, în timp ce Andersson avea responsabilitatea generală pentru Ministerul de Finanțe, Per Bolund a primit responsabilitatea pentru supravegherea piețelor financiare și a protecției consumatorilor în calitate de ministru pentru piețele financiare. Andersson a fost din nou numit ministru de Finanțe de către Löfven în urma alegerilor din 2018.

În 2020, membrii Comitetului Monetar și Financiar Internațional (IMFC), comitetul consultativ de politică primară al Consiliului guvernatorilor Fondului Monetar Internațional (FMI), l-au ales pe Andersson să funcționeze ca președinte al Comitetului pentru un mandat de trei ani. Ea a devenit prima europeană în acest rol după mai bine de un deceniu, precum și prima femeie care a ocupat această funcție.

În august 2021, prim-ministrul Stefan Löfven a anunțat că va demisiona din funcția de lider al partidului la Congresul Partidului Social Democrat din noiembrie 2021. Andersson a fost rapid considerat de mulți drept cel mai probabil candidat să-l succedă, iar la 29 septembrie, Partidul Social Democrat a nominalizat comitetul a anunțat că Andersson a fost ales ca lider desemnat înaintea congresului; dacă desemnarea va fi acceptată de către Riksdag, Andersson va deveni lider și, potențial, prima femeie prim-ministru al Suediei.

Adauga un comentariu