Actualitate

Ministrul Educatiei, anunt important! Este vorba despre salariile profesorilor

Publicat: 15 mai 2018

Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a declarat, marti, ca, in prezent, toate salariile nete din sectorul de invatamant au fost platite. De asemenea, acesta a afirmat ca pana la finalul saptamanii vor fi achitate si toate contributiile aferente acestei luni, mentionand ca nu exista niciun fel de problema in aceasta privinta.

„In privinta crizelor privind salariile – daca in prima instanta bugetele au fost create si aprobate pe cost standard, in realitate, datorita unor sume de cheltuieli care nu sunt fixe, asa cum sunt salariile, de exemplu plata cu ora care este variabila de la o luna la alta, evident ca apar diferente in fiecare luna.

De aceea, am instituit o regula noua si anume la inceputul lunii trimitem bugetele catre unitati, asa cum au fost ele prevazute in bugetul initial in baza costului standard.

Imediat ce au cheltuielile cu salariile avizate pentru legalitate, in primul rand, fac calculele si vad daca se incadreaza sau nu se incadreaza si solicita imediat ministerului (suplimentarea sumelor – n.r.)”, a explicat ministrul, la Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, raspunzand intrebarilor parlamentarilor care au semnalat problema platii salariilor si contributiilor profesorilor.

El a sustinut ca, practic, la aceasta ora toate salariile nete sunt platite.

„Chiar ieri un ordonator de credite a semnat un transfer de aproximativ 100 si ceva de milioane de lei catre 37 de judete care sa suplimenteze acest necesar. Nu este mare, este aproximativ 8%.

(…) Practic, la aceasta ora, toate salariile nete sunt platite si, pana la finalul saptamanii, si toate contributiile aferente acestei luni si, daca au fost restante, si lunii trecute, dar nu e cazul pentru ca au fost reglate in data de 3 sau 4 ale lunii.

Toate contributiile vor fi platite in avans, deoarece data limita de plata a contributiilor este 25 ale lunii”, a spus Popa.

Ministrul a precizat ca intotdeauna platile sunt facute la doua termene – data de 14 ale lunii fiind termenul de plata a salariilor nete, iar data de 25 termenul pentru contributiile pe aceste salarii.

„Nu exista niciun fel de problema in aceasta privinta, este doar un management mai riguros, este o fundamentare a depasirilor costului standard”, a mentionat el.

Popa a adaugat ca aceste obligatii de plata trebuie duse la indeplinire. „Nu se poate pune problema in Romania sa nu onoram un contract de munca, este ilegal. Nu se poate face asa ceva.

Daca avem de reglat ceva, la inceputul anului scolar putem analiza daca numarul de clase este potrivit sau poate fi imbunatatit si sa nu uitam si numarul de ore care se desfasoara la clasa”, a subliniat ministrul Popa.

Valentin Popa a mai spus ca nu este un pericol ca vreun profesor sa-si piarda postul

„Problema este ca, totusi, ordonatorii de credite trebuie sa faca si un management financiar. Avand in vedere ca 30% din norme sunt vacante, cred ca nu este in pericol ca vreun profesor sa-si piarda postul”, a completat ministrul.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit