Eveniment-Social

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, a făcut anunțuri importante la sediul Inspectoratului Școlar Județean Iași. Schimbări fundamentale la concursul pentru funcțiile de directori, în școli și licee

Publicat: 14 iun. 2021
Profesori într-o cancelarie și ministrul Educației
Aproape jumătate din elevii din mediul rural au luat note sub 5 la proba de Matematică de la Evaluarea Naţională 2021, iar profesorii încă nu ţin cont că programa s-a schimbat şi predau aşa cum vor ei, spune ministrul Educaţiei

Prezent la Iași, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, a făcut anunțuri importante, la sediul Inspectoratului Școlar Județean. Cele mai importante au avut în prim-plan concursul pentru funcțiile de directori și directori adjuncți în unitățile de învățământ preuniversitar

Ministrul Educației și Cercetării (MEC), prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, prezent (sâmbătă, 12 iunie 2021) la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, a făcut o serie de anunțuri. Cele mai importante au avut în prim-plan concursul pentru funcțiile de directori și directori adjuncți în unitățile de învățământ preuniversitar. Astfel, față de proiectul inițial, ministrul a anunțat că proba scrisă va avea loc abia în luna septembrie 2021, după începerea noului an școlar.

„Legat de organizarea concursului național pentru funcțiile de directori și directori adjuncți în școli și licee, vreau să vă spun că Metodologia finală o vom anunța luni (astăzi), 14 iunie 2021. Noi am lansat o dezbatere publică, pe acest plan, și am primit mai multe propuneri, încercând să identificăm un numitor comun. Am pus în balanță argumente, pro și contra, am analizat și punctele forte, respectiv cele slabe. Astfel, luăm în considerare ideea de a demara concursurile printr-o probă scrisă, organizată imediat după începerea anului școlar 2021-2022, după 13 septembrie. Începerea concursului să fie pe 14 septembrie, iar proba scrisă să se desfășoare în a doua parte a lunii octombrie. Probele de interviu vor avea loc până la începutul lunii decembrie”, a punctat prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, ministrul Educație.

Ponderea între examenul scris și proba de interviu ar putea fi de 40 la sută, respectiv 60 la sută

Pe de altă parte, în acest context, numirile oficiale de noi directori și directori adjuncți ar urma să aibă loc începând cu 10 ianuarie 2022.

„Este un avantaj de a avea, din semestrul al II-lea (din viitorul an școlar), directori numiți după criterii de competență. Sigur, au fost argumente de a începe concursul mai repede, astfel că, la numirea interimarilor în august 2021 (când mandatul actualilor directori expiră), să fie aleși cei care au promovat proba scrisă. Pe de altă parte, este varianta ca ponderea între examenul scris și proba de interviu să fie de 40 la sută, respectiv 60 la sută. Avem și varianta 50 – 50 la sută. Este și ideea posibilității de a contesta și proba de interviu. Aici vom analiza propunerea.

Trebuie să ne gândim că sunt peste 10.000 de posturi scoase la concurs. În comisiile de la interviu va fi un reprezentant al ISJ, doi profesori titulari din școală sau liceu, un reprezentant al autorității locale și un reprezentant al companiilor mari cu departamente de resurse umane. Vom apela și la specialiști din universități, pe acest segment”, a mai completat prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării.

Examenul pentru directori de școli și licee, organizat pe modelul celor naționale, cu subiecte relevante pentru orice candidat

În completare, ministrul Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, arată că examenul pentru directorii de școli și licee este organizat pe modelul celor naționale, cu subiecte relevante pentru orice candidat care dorește să-și asume managementul unei unități de învățământ.

„La acest concurs național cu întrebări relevante și foarte echitabil promovate, sigur va exista un prag minim, de nota 7. Avem nevoie de consultare cu experți în Științele educației în funcție de nivelul de dificultate al subiectelor, în funcție de mulți parametri. Vor fi trei secțiuni la acest examen național, de la abilități cognitive până la abilități manageriale. Mergând pe ideea că un manager, oricât de competent ar fi, în momentul în care nu este compatibil cu colectivul de cadre didactice dintr-o școală, lucrurile nu vor merge așa cum ne dorim din nicio perspectivă. În aceste comisii de interviu e bine să fie și un reprezentant al cadrelor didactice din acea școală”, a scos în prim-plan ministrul Cîmpeanu.

Adauga un comentariu