Diverse

Ministrul Educatiei: Regulamentul scolilor se va modifica. Telefoanele – tinute in locuri speciale, serviciul pe scoala – interzis si alte schimbari mari

Publicat: 10 ian. 2018
14

In timpul orelor, telefoanele mobile ale elevilor vor fi tinute intr-un loc special, serviciul pe scoala va fi interzis, iar copiii nu vor mai putea fi sanctionati pentru ca nu poarta uniforma. Acestea sunt doar o parte dintre noutatile care urmeaza sa apara in regulamentul scolilor, conform unui act normativ ce va fi publicat in curand in Monitorul Oficial.

Este vorba, mai exact, de Ordinul Ministerului Educatiei nr. 3.027/2018, care va modifica regulamentul scolilor in ziua in care va fi publicat in Monitorul Oficial. Practic, vorbim de o simpla formalitate, care mai mult ca sigur va fi dusa la bun sfarsit in aceste zile. Principalele schimbari ce vizeaza copiii si parintii sunt prezentate succint in continuare.

Citeste si Ajutorul de deces in 2018, majorat substantial. Alte modificari aplicabile din acest an

1. In timpul orelor, telefoanele mobile vor trebui tinute intr-un loc special. O regula nou-nouta ce va aparea este obligatia de a tine telefoanele mobile ale elevilor in locuri special amenajate din clasa, acestea fiind setate astfel incat sa nu deranjeze orele.

2. Serviciul pe scoala va fi interzis, din moment ce aceasta este o masura care limiteaza accesul elevilor la educatie. Totodata, va fi interzisa interzicerea participarii la cursuri, dar si sanctionarea copiilor pentru ca nu poarta uniforma la scoala.

3. Parintii, obligati sa insoteasca la scoala si prescolarii, nu doar elevii din invatamantul primar. Prevederile recent aprobate de minister vor completa si obligatia de insotire a copiilor la scoala. Daca acum se face referire doar la elevii din invatamantul primar, in curand se va face referire si la prescolari.

4. Parintii, scutiti de obligatia insotirii daca transportul il asigura scoala. Mai exact, parintii nu vor trebui sa insoteasca elevii daca transportul acestora se face cu microbuzele scolare.

Citeste si De maine, 11 ianuarie 2018, intra in vigoare o serie de modificari legislative privind Protectia Copilului

5. Implicarea copiilor in strangerea sau gestionarea de fonduri va deveni abatere disciplinara. Aceasta fapta este interzisa actualmente, insa in curand va deveni si abatere disciplinara.

6. Amenda pentru parintii care nu-si duc copiii la scoala, o certitudine. In prezent, parintii care nu asigura scolarizarea elevilor in perioada invatamantului obligatoriu pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 100 si 1.000 de lei (ori sunt obligati sa presteze munca in folosul comunitatii). Conform noului ordin, cuvantul „poate” va fi inlocuit cu cuvantul „este”.

7. Transferul elevilor de liceu va fi posibil si fara a se tine cont de medie. Mai precis, elevii de liceu de clasa a IX-a se vor putea transfera, indiferent de medie, in situatii medicale exceptionale. Acum, regula este ca transferul este posibil daca media de admitere este cel putin egala cu media ultimului admis la specializarea la care se cere transferul.

Citeste si E oficial! Nu mai ai nevoie de trimitere de la medic. Iata lista bolilor pentru care nu mai trebuie sa treci pe la medicul de familie

8. Notele nu vor putea fi folosite ca mijloc de constrangere a copiilor. Rezultatele evaluarilor, indiferent ca este vorba de note, calificative sau punctaj, nu vor putea fi folosite ca mijloc de constrangere a elevilor, se arata in noul ordin de ministru. Acestea vor reflecta exclusiv rezultatele invatarii. In momentul de fata, regulamentul scolilor nu contine o asemenea prevedere.

9. Profesorii care au copii la scoala nu vor putea sa fie reprezentanti ai parintilor in consiliul de administratie. Asta doar in principiu, pentru ca va exista si o exceptie: situatia in care consiliul reprezentativ al parintilor si asociatia de parinti nu pot desemna alti reprezentanti. Aceste prevederi nu exista actualmente in regulamentul scolilor.

Atentie! Ordinul Ministerului Educatiei nr. 3.027/2018 nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie publicat in Monitorul Oficial.

preluat de pe avocatnet
Adauga un comentariu