Actualitate

Ministrul Educatiei, schimbari radicale in invatamantul romanesc! Este vizat Bacalaureatul

Publicat: 10 dec. 2018
1

Romania nu are un sistem educational care sa vina in sprijinul tuturor elevilor. Aceasta este concluzia la care a ajuns chiar ministrul Ecaterina Andronescu, la scurt timp dupa ce presedintele Iohannis a initiat proiectul "Romania Educata". Sefa de la educatie crede ca mai importante sunt rezolvarea situatiei scolilor profesionale si a bacalaureatului diferentiat.

Ambele au rol de a-i ajuta pe elevii care nu urmaresc, neaparat, continuarea studiilor universitare.

In ambele tipuri de bacalaureat, elevii au posibilitatea de a alege o mare parte din probe, dintr-o lista predefinita de optiuni disponibile, in functie de specializarea de studiu.

Absolventii rutei teoretice/vocationale care nu promoveaza bacalaureatul teoretic au posibilitatea de a intra intr-un program de pregatire aditionala similar cu cel oferit elevilor din filiera profesionala care urmaresc obtinerea unui bacalaureat teoretic.

Variantele sunt luate in calcul si de catre ministrul Educatiei, care recunoaste ca sistemul actual, cu un singur tip de bacalureat, afecteaza piata locurilor de munca.

Un alt paragraf al proiectului prezidential presupune incurajarea copiilor, inca din scoala, sa isi dezvolte abilitatile, atat in sfera teoretica, dar mai ales in cea practica.

Presedintele Iohannis a propus si schimbari majore la examenele de sfarsit de gimnaziu, dar si la nivelul administratiei scolare, inclusiv desfiintarea inspectoratelor scolare.

Numarul scolarilor a scazut dramatic in mai putin de 20 de ani. De la inceputul anilor 2.000, cand in sistem erau inregistrati 4 milioane 200 de mii de elevi, astazi sunt mai putin de 3 milioane.

Adauga un comentariu