National

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a publicat lista cu incidenta pe fiecare localitate în parte dar şi scenariile în care va fi reluată activitatea în şcoli

Publicat: 04 mai 2021
Sorin Cîmpeanu cu mască
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

În aceste momente, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei a făcut public lista cu incidenta cazurilor de COVID-19 pe fiecare localitate în parte. Respectând incidenta, fiecare scoală se va putea adapta la scenariul prin care vor fi reluate cursurile.

Elevii vor putea reveni la scoală în două scenarii. Vorbim despre scenariul verde, scenariu în care toţi elevii vor fi prezenţi în mod fizic la scoală dar şi scenariul galben care va fi valabil în localităţile cu o rată de infectare cu COVID-19 de peste 1 la mia de locuitori.

Ce se întâmplă în scenariul verde şi în scenariul galben

Conform unui ordin de ministru, la nivel de Românie sunt valabile două scenarii. Vorbim despre sceariul verde şi scenariul galben:

Scenariul 1 prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2 vizează a) Participarea zilnică, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară; şi b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, acolo unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

LISTA CU SCENARIILE ÎN FIECARE LOCALITATE ÎN PARTE CLICK AICI

Ce se întâmplă în județul Iași

În vederea asigurării unui program predictibil pentru elevi, părinți și cadrele didactice, la recomandarea Ministerului Educației, analiza contextului pandemic pentru reluarea cursurilor, începând din data de 05.05.2021, s-a realizat prin raportare la incidența epidemiologică înregistrată joi, 29 aprilie 2021. Astfel, la nivelul județului Iași, dintr-un total de 98 de unități teritorial adminstrative, 64 sunt în scenariul verde, 31 în scenariul galben, 3 în scenariul roșu.

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori în Costești, Oțeleni, Tansa, între 1 și 3/1000 de locuitori în municipiul Iași, municipiul Pașcani, Podu Iloaiei, Târgu-Frumos, A.I.Cuza, Aroneanu, Bârnova, Brăești, Butea, Ciohorăni, Ciortești, Ciurea, Cotnari, Grozești, Holboca, Ion Neculce, Mircești, Miroslava, Miroslovești, Mogoșești Iași, Popricani, Rediu, Ruginoasa, Schitu Duca, Stolniceni Prăjescu, Strunga, Tomești, Țigănași, Valea Lupului, Valea Seacă, Vânători și sub 1/1000 de locuitori în celelalte localități (detalii aici)

Ce declara ministrul Educației

Elevii din claselea a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea şi a unsprezecea din peste 1.400 de localităţi unde rata de infectare depăşeşte 1 la mie vor relua cursurile online. Elevii claselor terminale vor merge la şcoală începând din 10 mai, potrivit news.ro.

„Miercuri, 5 mai, vor merge la şcoală cu prezenţă fizică absolut toţi copiii din grădiniţe, toţi elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, vor începe şcoala cu prezenţă fizică de miercuri, 5 mai. Pentru elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a din localităţile în care rata de infectare este sub 1 la mie – şi avem la ora actuală aproape 1.800 de localităţi în care rata de infectare este sub 1 la mie – vor merge, de asemenea, la şcoală de miercuri, 5 mai, cu prezenţă fizică. spunea ministrul Educației

 

Adauga un comentariu