Actualitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre decizia DSP Ilfov de a trece școlile în online: „Își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76”

Publicat: 13 oct. 2021
ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu în birou
Ministerul Educaţiei anunţă că elevii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,  a făcut mai multe declarații după ce informația precum că școlile din județul Ilfov vor trece în online provenită de la Direcția de Sănătate Publică (DSP)  a început să circule în spațiul public.

Acesta a reacționat cu privire la aceste informații, considerând că decizia dacă școlilor să rămână sau nu în format fizic nu depinde de cei de ei: „DSP IF își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021 și se substituie CJSU, ISJ și tuturor unităților de învățământ din IF!

Sorin Cîmpeanu mesaj pentru DSP

Ministrul Educației a transmis un mesaj oficialilor de la Direcția de Sănătate Publică, conform căruia, nu le aparține acestora decizia de a păstra școlile în format fizic sau online, acest lucru depășind atribuțiile lor, indiferent de rata de incidență din Ilfov.

„Sunt scoli foarte aglomerate în care se învață în 2-3 schimburi, cu un nr maxim de elevi în clasă şi sunt şcoli în care se învață într-un singur schimb, cu un nr mic de elevi în clasă. Sunt şcoli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor şi profesorilor şi sunt şcoli în care sunt zeci de cazuri de infectare.

NU exista cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată în online la nivelul unui județ; decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de învăţământ. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU”, spune ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a mai adăugat faptul că această decizie a fost făcută în afara cadrului legal lucru care ar putea duce la afectarea mecanismelor administrative responsabile pentru gestionarea situației î

„Nu avem cunoștința că DSP să fi făcut ancheta epidemiologica la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de învăţământ din IF. În concluzie, solicitarea DSP IF a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învăţământ și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației în starea de alertă”, a mai spus acesta.

DSP ia în considerare trecerea școlilor în online

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a făcut o propunere în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, azi, 13 octombrie 2021, de a trimite o notificare ce recomandă tuturor școlilor din județul Ilfov trecerea în sistem online. Conform surselor, autoritățile au trimis adrese către instituțiile de învățământ, astfel încât până la finalul săptămânii să ajungă la trecerea școlilor în format online, conform Edupedu.

Adauga un comentariu