National

Ministrul Energiei, după ce turcii şi bulgarii au găsit gaze în Marea Neagră: „Suntem mândri că ne aflăm în această regiune“

Publicat: 07 sept. 2020
Virgil Popescu vorbește la microfon
Virgil Popescu a declarat că este mândru că turcii şi bulgarii au găsit gaze naturale în Marea Neagră

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat astăzi, după ce turcii şi bulgarii au găsit gaze în Marea Neagră, că sectorul energetic mondial îşi va îndrepta atenţia spre Marea Neagră. Declarația lui Virgil Popescu a fost făcută la deschiderea conferinţei online FOREN 2020.

„În România, când vorbim de energie, vorbim de securitate energetică, adică petrol, gaze şi electricitate. Dacă vorbim de petrol, lucrurile sunt simple, avem rezerve onshore, oricine poate cumpăra petrol cu vaporul, pe mare. Dar, când vorbim de gaze, lucrurile sunt mai complicate, vorbim de geopolitică”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a precizat că România are rezerve onshore de gaze şi a descoperit recent noi zăcăminte în Marea Neagră.

„Suntem foarte bucuroşi că prietenii noştri turci au descoperit gaze în Marea Neagră, la fel şi bulgarii şi suntem mândri că suntem în regiunea Mării Negre, iar Marea Neagră oferă noi resurse de gaze. Atenţia lumii energetice, a sectorului energetic se va îndrepta spre Marea Neagră”, a menționat Virgil Popescu la deschiderea conferinţei online FOREN 2020.

Ministrul Energiei, după ce turcii şi bulgarii au găsit gaze în Marea Neagră: „Trebuie să producem electricitate din surse regenerabile“

Ministrul a vorbit despre potenţialul României în sectorul offshore eolian.

„Trebuie să producem electricitate din surse regenerabile, iar în Marea Neagră avem, pe lângă gaze, şi potenţial offshore de vânt. O direcţie a noastră este să construim parcuri eoliene offshore, precum cele care există deja în Marea Nordului”, a zis Virgil Popescu.

Ministrul Energiei este de părere că România are nevoie de o redimensionare a producţiei de energie.

„În ceea ce priveşte electricitatea, în contextul Green Deal, trebuie să ne redimensionăm producţia de energie. Avem un mix bun, dar 25% e pe cărbune, trebuie să găsim combustibil de tranziţie. Gazul este cel mai potrivit combustibil pentru tranziţie”, a menționat Virgil Popescu.

Resurse energetice găsite de turci în Mare Neagră

Turcia a descoperit gaze naturale în Marea Neagră.

Deocamdată nu este clar care este mărimea şi adâncimea la care au fost descoperite resursele energetice în Marea Neagră, precum şi dacă este fezabilă extracţia acestor Resurse, scrie Agerpres.

În luna iulie, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunţat că nava turcească de foraj Fatih a început forajele exploratorii în perimetrul Tuna-1 din Marea Neagră.

„Vom căuta în fiecare metru pătrat din apele noastre teritoriale pentru independenţa energetică a Turciei. Dacă există ceva, cu siguranţă vom găsi”, a spus faith Donmez.

Perimetrul Tuna-1 este amplasat la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei. Atât România cât şi Bulgaria produc de mai mulţi ani petrol şi gaze naturale la perimetre din Marea Neagră.

Zăcământul de mare adâncime Neptun

În apele teritoriale ale României a fost descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii.

Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României, iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

În aprilie, directorul general de la grupul austriac OMV, Rainer Seele, declara că decizia finală de investiţie în proiectul Neptun din Marea Neagră este aproape sigur că nu va fi luată în acest an, ci abia în 2021, deoarece foarte multe depind de existenţa unei legislaţii offshore adecvate în România.

Potrivit Deloitte, România ar putea câştiga peste 20 de miliarde de dolari din extracţia gazelor din Marea Neagră, în următorii 10-12 ani și și-ar asigura independența energetică.

Comentarii
  • Si eu sunt mandru de turci si de bulgari,dar nu si de guvern,care in perioada de pandemie,sta cu fundul pe petrol,fumeaza si bea,fara a gasi nimic.Poate vor sari din schema.

Adauga un comentariu