Actualitate

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre creșterea prețurilor la gaze naturale: „După perioada de iarnă, prețurile vor scădea” – VIDEO

Publicat: 07 dec. 2021
Ministrul Energiei, Virgil Popescu la Guvern într-o conferință de presă
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că prețul gazelor naturale din România va fi mai mic începând cu anul 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut declarații de presă astăzi, 7 decembrie 2021. Oficialul a transmis că după această iarnă prețurile la gaze vor scădea.

Nicolae Ciucă, premierul României, participă la prezentarea proiectului şi recepţia Staţiei de Uscare Gaze Naturale – Grup 145, Bilciureşti, proiect ce contribuie la creşterea capacităţii de extracţie în cadrul depozitului Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa. La eveniment sunt prezenți și ministrul Energiei, Virgil Popescu, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi parlamentari.

„Noi estimăm că după perioada de iarnă, preţurile vor scădea. Estimăm o scădere a preţurilor la gaze naturale. ÎMM au o schemă de ajutor de stat, vom primi o subvenţie pentru a trece cu bine de perioada asta. Liberalizarea nu are nicio legătură cu creşterea preţurilor de acum. Principala cauză a creşterii la energie este preţul la gaze, preţul marginal. Iarna aceasta va fi ca şi iarna trecută. Aceeaşi capacitate de extracţie avem acum, singura diferenţa este cea de nerezervare a capacităţilor de intrare. Aşa zişii specialişti tot spun că oare are cineva interes să ţină preţul sus. Nu vom avea o criză a gazelor naturale în această iarnă. Nu există nicio problemă. Avem un plan de siguranţă pentru absolut orice situaţie care se poate întâmpla. Este un plan foarte amplu cu scenarii, un lucru foarte specialist”, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Din programele de extracţie, nu se pune problema ca în luna februarie să ajungem în situaţia în care nu va fi gaz suficient. Luna februarie este o lună acoperită cu extracţia din depozite”, a transmis directorul depozitului Bilciurești.

Ministrul Energiei, atac la Federația Rusă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți, aflat într-o vizită de lucru alături de premierul Nicolae Ciucă, că majorarea prețurilor la gaze este provocată de acțiunile Federației Ruse.

„Cu totii stim motivul cresterii pretului gazelor naturale. Este o speculatie pe piata facuta de Federația Rusă, prin Gazprom, s-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operationalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimam ca dupa perioada de iarna, odata cu pornirea conductei, preturile gazelor naturale vor scadea”, a afirmat ministrul.

Prețul gigacaloriei pentru factura la căldură a ieșenilor

Reamintim faptul că prețul gigacaloriei a rămas neschimbat pentru această iarnă în județul Iași. În  momentul de față, valoarea unei unități este de 245 de lei, la fel ca acum patru ani. În iarna anului viitor, ieșenii vor plăti cu 200 de lei în plus la factura lunară pentru căldură. Prețul pe care îl va plăti un ieșean va ajunge la aproximativ 345 de lei pe gigacalorie. Primăria Municipiul Iași va achita o parte din valoarea costurilor suplimentare printr-o subvenție, jumătate din noul preț urmând a fi suportat de autoritatea locală.

„Au fost emise facturile pe luna septembrie a acestui an. Bine, încasările nu sunt pe măsura facturilor emise. În sensul că, până acum, s-a încasat aproape jumătate din valoarea totală facturată. Facturile pentru clienții sistemului centralizat au rămas neschimbate, prețul va fi același ca acum 4 ani. Clienții sistemului centralizat de încălzire sunt avantajați, pentru că valoarea unei gigacalorii a rămas 245 de lei, cu toate că celelalte prețuri la energie au crescut. Sunt și lucruri pe care nu le înțeleg, ca, de exemplu, faptul că bucureștenii plătesc 168 de lei și noi, moldovenii, plătim 245 de lei, dar abordarea noastră este mai responsabilă, pentru că am făcut creșterea tarifului la momentul oportun”, a precizat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
Adauga un comentariu