National

Ministrul Finanțelor: „Datorită măsurilor de sprijin, Produsul Intern Brut s-a redus cu doar 3,9% faţă de 2019”

Publicat: 16 feb. 2021
Alexandru Nazare
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor în Guvernul Florin Cîțu.

Alexandru Nazare, ministrului Finanţelor, a declarat că economia dă semne clare de revenire, deoarece Produsul Intern Brut în trimestrul 4 din 2020 a fost, în termeni reali, cu 5,3% mai mare decât în trimestrul 3 al aceluiaşi an.

Ministrul a punctat că este un rezultat bun, care indică faptul că premisele de la care s-a plecat în construcţia bugetară sunt corecte, ceea ce validează inclusiv prognoza de creştere economică de 4,3% pentru anul 2021.

„Din cauza pandemiei Covid-19, 2020 a fost un an foarte dificil pentru economia României. Cu toate acestea, datorită măsurilor de sprijin, Produsul Intern Brut s-a redus cu doar 3,9% faţă de 2019, aceasta fiind una dintre cele mai mici contracţii din UE. Economia dă semne clare de revenire, întrucât Produsul Intern Brut în trimestrul 4 din 2020 a fost, în termeni reali, cu 5,3% mai mare decât în trimestrul 3 al aceluiaşi an. Este un rezultat bun, care indică faptul că premisele de la care am plecat în construcţia bugetară sunt corecte, ceea ce validează inclusiv prognoza de creştere economică de 4,3% pentru anul 2021. Cu toate acestea, trebuie să fim prudenţi, deoarece anul 2021 încă stă sub semnul incertitudinii din punct de vedere al crizei sanitare Covid-19.

Suntem pe drumul cel bun, însă avem nevoie în continuare de reforme structurale, de creşterea investiţiilor şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene, care să ne asigure relansarea economică şi o creştere sustenabilă”, a scris ministru pe Facebook.

În ultimul trimestru din 2020 PIB-ul a scăzut cu 1,5% faţă de acelaşi trimestru din 2019

Potrivit datelor publicate marţi, 16 februarie, de Institutul Naţional de Statistică, economia românească s-a contractat cu 3,9% anul trecut, iar în ultimul trimestru din 2020 PIB-ul a scăzut cu 1,5% faţă de acelaşi trimestru din 2019. În trimestrul IV din 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,3%, pe serie ajustată sezonier.

Totodată, datele publicate de Eurostat trag un semnal de alarmă deoarece, în rândul statelor membre UE, pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul patru din 2020, comparativ cu trimestrul anterior, cel mai semnificativ avans al PIB a fost în România (5,3%), Bulgaria (2,1%) şi Cipru (1,4%), iar cel mai sever declin în Austria (minus 4,3%), Italia (minus 2%) şi Franţa (minus 1,3%).

Adauga un comentariu