Actualitate

Ministrul Finantelor: Inflatia va scadea din luna octombrie

Publicat: 13 sept. 2018

Inflatia va reveni pe un trend de scadere spre finalul acestui an, ceea ce se va vedea mai mult din octombrie, a sustinut, miercuri seara, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, in ciuda faptului ca recentele date arata altceva.

„Inflatia va scadea usor incepand din luna octombrie si pana in decembrie, dupa cum a spus si domnul Guvernator Isarescu. (…) Dar explicatia nu este una care sa satisfaca omul”, a declarat Teodorovici, ca reactie la inflatia in crestere anuntata recent.

Rata anuala a inflatiei a crescut in august la 5,1%, fata de 4,6% in iulie, dupa un avans de 4,1% al preturilor la alimente, de 6,7% la produse nealimentare si de 2,6% la servicii, potrivit datelor anuntate marti de Institutul Nationale de Statistica (INS). In acest an, cea mai mare rata anuala a inflatiei a fost inregistrata in luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a ajuns la 5,65%.

In cel mai recent „Raport asupra inflatiei”, cel din august, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit usor estimarea privind rata anuala a inflatiei, la 3,5%, de la 3,6%, cat prognozase in mai. Noua prognoza prezinta o reintrare in tinta Bancii centrale, care este de 2,5%, +/- 1%.

Ministrul finantelor a insistat ca, in ceea ce priveste inflatia, „sunt influente pe care nu le poti controla, ca stat”, cum ar fi cresterea pretului petrolului, cel al gazelor si pretul energie.loading...

Adauga un comentariu