National

Ministrul interimar al Sănătăţii, despre pandemia de coronavirus din România: „Încă nu suntem în vârful pandemiei”

Publicat: 21 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul interimar al Sănătăţii despre pandemia de coronavirus din România Încă nu suntem în vârful pandemiei
Ministerul Sănătății, Cseke Attila a declarat că România are un stoc suficient de medicamente

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, susţine că în prezent nu se întrevede finalul pandemiei de COVID-19, existând posibilitatea ca numărul infectărilor să ajungă la peste 20.000 de cazuri zilnic.

„Acest final (al pandemiei – n.r.) astăzi încă nu se întrevede, nici măcar prognozat. Auzim tot felul de prognoze şi păreri. Sigur, ele sunt importante. Unele se adeveresc, altele nu se adeveresc, cum s-a făcut şi pe celelalte valuri. (…) Încă nu suntem în vârful pandemiei. Trebuie câteva zile bune în care să avem cam aceeaşi valoare, ca să putem spune că avem un fel de plafonare pe un anumit platou. Or, chiar dacă cifrele mai urcă, mai scad, cu o mie, cu două mii (de cazuri – n.r.), încă nu e atât de semnificativ încât să spunem că suntem pe un platou. (…) Există această posibilitate să ajungem la peste 20.000 de cazuri (zilnic – n.r.). Este o posibilitate care, din păcate, nu trebuie exclusă”, a declarat ministrul Sănătăţii, joi, la B1 TV, potrivit Agerpres.

În acelaşi context, el s-a referit la cei care nu cred în vaccinare şi contestă introducerea certificatului verde, în condiţiile în care acest document este utilizat în toate ţările occidentale.

„Şi Franţa e ‘neconstituţională’, şi Germania e ‘nedemocratică’ şi Italia la fel şi aşa mai departe. Adică, nu ştiu dacă e frumos ca un ministru să spună aşa ceva: toţi ăştia sunt proşti şi noi suntem deştepţi, noi ştim mai bine că nu avem nevoie de acest certificat şi o parte a societăţii are o părere împotriva vaccinului. (…) Vorbim despre cei care nu înţeleg că tot Occidentul, toată lumea civilizată s-a vaccinat şi, uitaţi, ridicare de restricţii şi aşa mai departe şi nu s-a întâmplat absolut nimic din toate teoriile astea conspiraţioniste, despre ce-ţi face vaccinul, dar o parte a societăţii crede în continuare că ce-ţi face vaccinul”, a spus ministrul.

Cseke Attila a subliniat că cea mai mare mulţumire pentru personalul medical epuizat de pandemie ar fi ca populaţia să se vaccineze şi să le uşureze astfel munca din spitale.

Cseke Attila, despre situația pandemiei din România: „Nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări”

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat în ziua cu 18.863 noi cazuri COVID, că România nu a ajuns în vârful valului al patrulea al pandemiei şi că nici măcar nu a ajuns în perioada de platou.

”Din păcate, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii este că, la un asemenea nivel de vaccinare pe care îl avem – şi analiza sigur va trebui făcută la un moment, dat, într-o situaţie în care putem să fim mult mai lucizi – cu asemenea grad de vaccinare, noi, chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece, încă nu am ajuns în vârful valului, au fost tot felul de discuţii şi de prognoze, din păcate nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere. Presiunea este enormă, este uriaşă pe sistemul sanitar care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit”, a afirmat ministrul Sănătăţii, marţi seară la TVR, citat de news.ro.

Întrebat dacă există prognoze cu privire la momentul în care al patrulea val va ajunge la platou, Cseke a declarat: ”Estimări şi prognoze se fac, ele trebuie privite cu o anumită reticenţă fiindcă unele s-au adeverit, atele nu s-au adeverit. (…) Una din variante a fost de a ajunge la un anumit platou la mijlocul lunii octombrie, cealaltă spunea că mai încolo, după câteva săptămâni. Vedem că nu am ajuns la un platou. (…) Problema României care va rămâne o problemă din păcate şi după trecerea acestui val patru este aceea că, dacă rata de vaccinare nu creşte (…) noi vom fi expuşi în continuare, pentru că avem populaţie în care acest virus poate circula şi ne expunem şi la alte valuri posibile”.

 

Adauga un comentariu