International

Ministrul italian de externe: Criza imigrantilor risca sa sfasie sufletul Uniunii Europene

Publicat: 23 aug. 2015
1
Agravarea crizei imigratiei ameninta sa „sfasie sufletul Uniunii Europene”, este de parere ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, alarmat in legatura cu o posibila punere in chestiune a acordurilor Schengen.
Intr-un interviu publicat in cotidianul Il Messagerro, Gentiloni a afirmat ca scene haotice precum cele de vineri si sambata de la frontiera dintre Grecia si Macedonia reprezinta o reala amenintare pentru libera circulatie a persoanelor in blocul comunitar.
La frontiera greco-macedoneana s-a inregistrat un aflux de mii de persoane, care in cele din urma au reusit sa patrunda in Macedonia, iar pe Marea Mediterana circa 3.000 de persoane au fost salvate in cadrul unei vaste operatiuni.
Timp de mai multe saptamani, Macedonia a tolerat intrarea masiva pe teritoriul sau a imigrantilor veniti din Grecia, dar guvernul de la Skopje a decretat joi stare de urgenta si a trimis in zona forte de politie si armata pentru a stavili afluxul de straini.
Europa risca sa arate ce este „cel mai rau in ea insasi” in materie de imigratie, a avertizat Gentiloni: „egoism, luari hazardate de decizii si dispute intre statele membre”.
„Sunt foarte nelinistit. Astazi, tocmai in aceasta chestiune (privind imigratia), Europa fie isi va redescoperi sufletul, fie si-l va pierde intr-adevar”, a spus ministrul italian, facand apel la partenerii europeni sa inceapa sa gaseasca o solutie comuna la criza imigratiei.
Alternativa, a avertizat Gentiloni, ar fi prabusirea acordurilor Schengen ce permit libera circulatie intr-o mare parte a Europei continentale.
„Ceea ce este in pericol este unul dintre pilonii de baza ai Uniunii Europene: libera circulatie a persoanelor”, a insistat Gentiloni. „De pe coasta italiana pana in Kos (Grecia), din Macedonia pana in Ungaria si Calais (Franta), tensiunile cresc si, cu timpul, ar putea pune Schengen in chestiune”, a adaugat el.
„Va puteti imagina o Uniune fara Schengen? O intoarcere la fostele frontiere?”, s-a intrebat ministrul italian. „Imigrantii nu sosesc in Grecia, in Italia sau in Ungaria. Ei sosesc in Europa. Iata de ce regulile de primire trebuie sa fie ‘europenizate'”, a estimat Gentiloni.
AFP aminteste ca vicecancelarul german Sigmar Gabriel si ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au facut si ei apel la o politica privind dreptul de azil in UE unificata si intarita, precum si la o justa repartizare a refugiatilor intre tari.
Impreuna cu Grecia, Italia este una dintre cele mai expuse tari la afluxul masiv de imigranti. Peste 104.000 de imigranti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia de Sud au ajuns in porturile Italiei meridionale de la inceputul acestui an dupa ce au fost salvati pe Marea Mediterana.
Adauga un comentariu