Actualitate

Ministrul Lucian Bode, despre măsurile de relaxare de la 1 iunie: „Eu sunt încrezător uitându-mă la cifre”

Publicat: 07 mai 2021
Lucian Bode, ministrul de Interne al României în Guvernul Cîțu la o conferință de presă
Ministrul Lucian Bode a menționat că jandarmii care au participat la protest vor fi verificați

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut declarații astăzi, 7 mai 2021, cu doar câteva ore înainte de ședința Comitetului interministerial pentru stabilirea măsurilor valabile începând cu 1 iunie.

Reprezentantul Executivului, Lucian Bode, a transmis o serie de informaţii ce fac referire la masca de protecţie împotriva noului coronavirus. Aceasta nu va mai fi necesară la munte și la mare, restaurantele ar putea fi deschise până la ora 24:00, iar nunțile și botezurile ar putea reveni.

„Noi, Ministerul Afacerilor Interne, am trimis propunerile. Așa cum știți, fiecare minister trimite propunerile cu 48 de ore înainte pentru a putea fi analizate. Propunerile noastre sunt legate de portul măștii, de evenimente, de numărul de persoane care pot participa, de condițiile în care pot participa”, a transmis ministrul Lucian Bode.

Situația este una foarte pozitivă, Lucian Bode este optimist

Prim-ministrul României, Florin Vasile Cîțu, a anunțat zilele trecute unele intenții de relaxare dacă lumea se va vaccina, adaugă ministrul.

„Eu sunt încrezător uitându-mă pe cifre. Astăzi nu mai avem nicio localitate carantinată în România, numărul de cazuri a scăzut la 1.300 în ultimele 24 de ore, numărul de persoane vaccinate a depășit 100.000 ieri. Am ajuns undeva la 2,2 milioane persoane vaccinate la nivel național. Sunt încrezător că toate aceste elemente vor conduce al aceste măsuri despre care tot vorbim de ceva vreme și care să fie aplicate cu 1 iunie”, a adăugat el.

Fără mască de protecţie pe plajă și la munte. Restaurantele vor primi mai mulţi clienţi

În cazul în care campania de vaccinare anti-Covid-19 va fi mai alertă şi tot mai mulţi romani se vor imuniza, atunci restaurantele vor primi şi mai mulţi clienţi, însă vaccinaţi.

„Vorbim despre portul măștii, de exemplu, renunțarea la mască pe plajă, renunțarea la mască în vârful muntelui. (…) Vom vedea formula finală. Să renunțăm la portul măștii la centrele de fitness, spre exemplu, la bazinele de înot. Acestea sunt propuneri legate de mască. Legat de număr, sigur că vom discuta procentul de cât la sută din capacitatea restaurantului poate fi ocupată dacă toți angajații sunt vaccinați și dacă toate persoanele care intră în restaurant sunt vaccinate. Acestea sunt elemente pe care o să le discutăm cu ceilalți parteneri”, a mai spus Lucian Bode.

Florin Cîțu anunță o relaxare de pe 1 iunie: „Dacă atingem acele 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, vom putea să redeschidem mult mai multe activități”

În timpul unei conferinţe de presă, premierul României, Florin Vasile Cîțu, a transmis faptul că de la 1 iunie vor fi reluate mai multe activităţi, iar o parte dintre restricţii vor fi eliminate. Acest aspect poate deveni realitate dacă și numai dacă se va atinge pragul de 5 milioane de persoane complet vaccinate anti-Covid-19.

Totodată, primul ministru a detaliat faptul că se poate vedea că există o corelaţie între creşterea ratei de vaccinare şi scăderea numărului de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Florin Cîțu a anunţat faptul că restaurantele şi hotelurile vor putea primi, la o capacitate de 100%, persoane imunizate, aceasta fiind prima dată când premierul vorbeşte despre anumite beneficii pentru persoanele vaccinate:

”M-am uitat pe date în ultimele zile peste mai multe tipuri de date și este clar că există o relație între creșterea ratei de vaccinare și scăderea numărului de cazuri. Primul rând m-am uitat la orașele mari și cam toate sunt peste 20%. Este clar că în orașe am reușit să avem un ritm puternic și trebuie să-l păstrăm. Dacă atingem acele 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, vom putea să redeschidem mult mai multe activități. În acest moment avem 2 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze și 3,4 milioane de persoane vaccinate cu o singură doză. În primul rând vorbim despre sezonul estival, în primul rând vorbim despre a sta fără mască pe plajă sau la munte. Restaurante sau hoteluri pentru persoanele vaccinate sau evenimente private cu capacitate de 100% pentru persoanele vaccinate.”, a explicat Florin Cîțu.
Adauga un comentariu