Actualitate

Ministrul Marcel Vela, conferință de presă la sediul MAI – LIVE VIDEO

Publicat: 01 oct. 2020
Marcel Vela, cu mască de protecție, vorbește la microfon
Marcel Vela, ministrul de Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, va susţine joi, începând cu ora 16,30, o declaraţie de presă, la sediul MAI.

Marcel Vela a venit cu declarații privind desfășurarea alegerilor de duminică, 27 septembrie.  Marcel Vela a venit cu declarații privind desfășurarea alegerilor menționând că procesul electoral s-a desfășurat în cele mai bune condiții. Au fost sesizate 1.128 de evenimente, dintre care 279 de dosare penale.

„Am fost la datorie, am organizat procesul electoral în cele mai bune condiții, în toate atribuțiile pe care le-am avut în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Am avut 1128 de evenimente sesizate, 461 neconfirmate și am întocmit și trimis spre parchete 279 de dosare penale.“

Declarații privind imaginile din sala de depozitare a voturilor

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut primele declarații privind imaginile din sala de depozitare a voturilor de la Sectorul 1, în care apar mai mulți membri USR care ar fi intrat acolo după închiderea urnelor.

„Confirm că în urma analizelor și cercetărilor, cei prezenți în depozitul unde sunt buletinele de voturi sunt președintele Biroului, un membru delegat PP –USL, cel care depoziteză un sac, președintele secției 141 care ridică un sac și trei reprezentanți ai partidelor politice care supraveghează.”, a declarat Vela.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că 7 dintre procesele verbale de la alegerile din sectorul 1 al Capitalei sunt analizate și că 23 de persoane, care le-au semnat, vor fi audiate de anchetatori.

Mai mult decât atât, Vela a anunțat cine sunt persoanele din imaginile apărute în spațiul public, surprinse în noaptea de 28 spre 29 septembrie.

„Confirm că în urma analizelor și cercetărilor, cei prezenți în depozitul unde sunt buletinele de vot sunt președintele Biroului Electoral de Circumscripție Sector 1, un membru în BEC sector 1, delegat din partea partidului PPUSL, cel care depozitează un sac, președintele secției de votare 141 din cadrul sectorului 1, cel care se vede că ridică un sac, și 3 observatori din partea partdidelor poltice, care supraveghează procedura, cu aprobarea președintelui BEC sector 1”, a declarat Marcel Vela.

23 de persoane vor fi audiate

Potrivit acestuia, 7 procese-verbale sunt analizate de anchetatori.

„Cu privire la evenimentele de ieri și de alaltăieri, vreau să vă spun că primul eveniment a fost înregistrat la MAI în baza unei sesizări la 112, Astfel, MAI a înaintat spre Parchetul din cadrul sectorului 1 acest dosar, la care lucrează doi procurori, împreună cu colegii din MAI. Din cele 473 de procese verbale, 7 din ele sunt analizate, iar 23 de persoane care au semnat respectivele 7 procese-verbale din partea tuturor partidelor vor fi audiate”, a mai precizat ministrul.

Acesta a spus că în urma imaginilor apărute miercuri seara în spațiul public, reprezentanții MAI s-au autosesizat și fac cercetări.

Marcel Vela, despre fraudele electorale: ”Nu voi tolera nicio abatere de la lege!”

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, precizează că a fost și rămâne ”foarte atent” la situația de după alegerile locale, și anume la scandalurile recente despre existența unor posibile fraude electorale. Acesta susține că voința românilor din 27 septembrie va fi reflectată în mod ”fidel” de aceste alegeri.

„Am fost şi rămân foarte atent la tot ceea ce se întâmplă în contextul acestor alegeri şi, credeţi-mă, nu voi tolera nicio abatere de la lege! Colegii mei din Ministerul Afacerilor Interne sunt în continuare la datorie. Chiar dacă alegătorii şi-au exprimat deja votul, procesul electoral nu a luat sfârşit. Vom rămâne vigilenţi la respectarea legii, astfel încât acest scrutin să reflecte în mod fidel şi categoric voinţa românilor din 27 septembrie.”, spune Vela.

”Nu voi tolera nicio abatere de la lege!”

Ministrul afirmă că unii candidați sunt disperați după fotoliul de primar și îi sfătuiește să piardă cu demnitate și să nu recurgă la încălcarea legii.

„Disperarea unor candidaţi că au pierdut fotoliul de primar sau alegerile pentru consilii nu trebuie să conducă la încălcarea legii, la fraude electorale. Este o chestiune de respect faţă de alegători, să ştii să pierzi cu demnitate”, a scris Marcel Vela, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Marcel Vela face cunoscut faptul că sunt deja trei persoane reținute, fiindcă au încălcat legea în cadrul alegerilor locale și ”alte câteva sute de persoane cercetate”. Astfel că, ministrul încearcă să îi liniștească pe români, spunându-le că se va ocupa de fiecare aspect care prezintă încălcări ale legii.

„Asta înseamnă democraţie, asta înseamnă normalitate! Ştiu că rezistenţa la schimbare poate fi mare, dar acesta este votul, este voinţa generaţiilor pe care noi le-am crescut. Respectaţi votul, respectaţi legea! Toate sesizările de fapte penale au fost înregistrate la parchetele competente şi anchetele sunt efectuate sub îndrumarea procurorilor. Sunt deja trei persoane reţinute pentru comiterea de fapte ilegale în contextul alegerilor locale şi alte câteva sute de persoane cercetate. Îi asigur pe toţi românii că suntem hotărâţi ca, în toate situaţiile în care au fost semnalate încălcări ale legii, să facem lumină şi să aflăm adevărul”, subliniază ministrul de Interne.

Adauga un comentariu