Actualitate

Ministrul Marcel Vela, la raport cu Ambasadorul SUA

Publicat: 26 iun. 2020
Ministrul Marcel Vela, la raport cu Ambasadorul SUA
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne

Ministrul Marcel Vela, la raport cu Ambasadorul SUA. Ministrul Marcel Vela, a ieșit astăzi, 26 iunie 2020, să prezinte raportul privind combaterea traficului de persoane în România. Țara noastră e codașă la astfel de măsuri, iar raportul Departamentului de Stat al SUA e din nou unul negativ.

Ministrul Marcel Vela, la raport cu Ambasadorul SUA

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne a venit să prezinte raportul privind combaterea traficului de persoane în România. Ministerul Afacerilor Interne a acționat strategic pentru a avea un raport bun și pentru a evita un raport negativ pentru al treilea an consecutiv, susține Vela.

„Raportul conturează imaginea generală a acțiunilor anti trafic din România. În acest an, autoritățile din România au manifestat o preocupare constantă pentru prevenire și combaterea traficului de persoane.

MAI a acționat strategic ca în acest an să avem un raport bun, să evităm să avem un raport negativ pentru al treilea an consecutiv. MAI și-a făcut datoria în tot ceea ce înseamnă combaterea și prevenirea traficului de persoane, aici menționez discuții avute cu Ministerul Justiției, DIICOT, reprezentanții școlilor și ai societății civile”, a declarat Vela.

Moțiune de cenzură împotriva ministrului de Interne

Radu Preda, liderul grupului parlamentar PSD din Senat, a anunţat pe 19 mai 2020 depunerea unei moțiuni simple, formulată împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela.

„În conformitate cu prevederile Regulamentului, depun moţiunea simplă la adresa ministrului de Interne, Marcel Vela, cu titlul ‘Democraţia românească în derivă. Cu vela ruptă, în timp de pandemie’. Vă rog să dispuneţi conform Regulamentului dezbaterea şi votul pentru această moţiune”, afirma atunci Radu Preda, de la tribună Senatului.

Moţiunea simplă s-a dezbătut pe 26 mai, începând cu ora 15.00, potrivit preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

Reacția ministrului Vela la moțiunea simplă depusă împotriva sa

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit la o emisiune televizată despre moțiunea simplă depusă împotriva sa. Acesta a declarat că nu i se pare ceva extraordinar și că este un prilej de a prezenta ceea ce a făcut în cele șase luni de mandat.

„Este un lucru normal ca un partid de opoziţie să depună moţiuni contra miniştrilor. Nu o iau ca pe o situaţie fatală, extraordinară, deosebită. Este o activitate politică, exact cum sunt interpelările, întrebările adresate miniştrilor, invitarea miniştrilor la „Ora ministrului”. Moţiunile simple sunt lucruri care se întâmplă. (…)

Din punctul meu de vedere, indiferent de textul moţiunii sau de cuvintele mai mult sau puţin elegante din această moţiune, pentru mine este un prilej prin care pot arăta ceea ce am făcut, ceea ce nu au făcut predecesorii mei, pentru că, atunci când acuzi pe cineva că nu a luat măsuri, trebuie să te întrebi de ce nu au fost luate măsuri când au fost cerute măsuri şi în 2019, şi în 2018 şi în 2017″, declara Marcel Vela.

Cine a depus moțiunea simplă împotriva lui Vela

Moţiunea simplă „Democraţia românească în derivă, cu Vela ruptă în timp de pandemie”, depusă de 61 de senatori PSD în plenul Camerei superioare a Parlamentului, solicită demisia ministrului de Interne, susţinând că prin ordonanţele militare emise a fost luat „un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

Moţiunea a fost dezbătută marţi, 26 mai.

Senatorii au votat moțiunea simplă

Senatorii au votat moţiunea simplă intitulată „Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, depusă de parlamentarii social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela. Senatorii i-au reproşat ministrului, în plen, gestionarea crizei. Marcel Vela s-a apărat şi a declarat după dezbaterea din Parlament că toate statisticile arată că epidemia a fost controlată bine, a fost o muncă titanică şi că au fost salvate vieţi.

65 de senatori au votat pentru, 24 împotrivă şi 5 s-au abţinut, aşadar moţiunea a fost adoptată. Nu are insă niciun efect fiind vorba despre o moţiune simplă.

La finalul discursului Marcel Vela a spus de la microfonul din plen că se bucură că sunt atâtia senatori la moţiunea împotriva lui şi că la următorul mandat, cel puţin jumătate din ei vor pleca acasă, adică nu vor mai prinde încă un mandat.

Adauga un comentariu