National

Ministrul Mediului: „Tema padurilor, una dintre prioritati”

Publicat: 12 ian. 2016
1

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a vorbit despre rezultatele conferintei COP 21 de la Paris, dar si despre obiectivele ministerului pe care il conduce. „Dezvoltarea durabila e viitorul spre care trebuie sa ne indreptam”. Acesta a fost principalul mesaj transmis de ministrul Mediului. In acest context, Palmer a atras atentia ca suprafetele de paduri din Romania necesita o mai buna gospodarire.

Parisul a insemnat o miza extraordinara pentru ce inseamna viitorul planetei. Atmosfera a fost una de lucru in echipa. Ceea ce ma bucura e ca, in ciuda tuturor divergentelor, au reusit sa gaseasca o cale comuna si sa faca front comun in fata acestei provocari extraordinare care ne preocupa pe toti. Este o reusita istorica nu numai pentru domeniul de mediu, deja tema schimbarilor climatice depaseste problematica de mediu. Este un succes care arata ca am reusit sa facem front comun”, a declarat ministrul Mediului cu privire la conferinta COP 21 de la Paris, care a avut loc in perioada 30 noiembrie — 11 decembrie.

In acest context, Cristiana Pasca Palmer a explicat faptul ca dezvoltarea durabila este viitorul spre care Romania trebuie sa se indrepte.

„Dezvoltarea durabila exista ca preocupare in Romania de ceva vreme. Ion Iliescu s-a ocupat de problematica asta. De-a lungul anilor au existat niste strategii nationale. E adevarat ca excelam in strategii si planuri de actiune. Mai avem de lucru la partea de implementare. Dezvoltarea durabila e viitorul spre care trebuie sa ne indreptam. Concret, ce trebuie sa facem e sa integram cele doua domenii de la bun inceput. Daca Romania isi restarteaza dezvoltarea o poate face pe aceste modele mult mai inovatoare, pe energii regenerabile. Oricum in zona asta trebuie sa mergem mai departe”, a punctat Cristiana Pasca Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, „problemele de desertificare sunt reale si se intampla si in partea de sud a Romaniei”.

„Anul acesta e in curs de elaborare strategia nationala energetica a Romaniei si e cadrul in care e foarte bine sa discutam astfel de lucruri. Schimbarile climatice nu se vor opri si e cadrul in care vom evolua. E foarte important sa tinem cont de lucrurile acestea cand ne planificam lucrarile de infrastructura mare. Estimarile sunt ca, de fapt, aceste fenomene meteorologice vor deveni din ce in ce mai agresive, periculoase si vor fi probleme mari pe zona de agricultura, a resurselor de apa”, a mai afirmat ministrul Mediului.

De aceea, subliniaza Cristiana Pasca Palmer, padurile din Romania trebuie sa fie mai bine gospodarite.

„Padurile, la fel ca apa, sunt o resursa strategica a oricarei tari. Suprafata de padure trebuie bine gestionata, conservata pe termen lung. Padurea este unul din absorbantii gazelor cu efect de sera, a dioxidului de carbon asa incat toate eforturile trebuie facute ca aceasta resursa strategica sa fie bine gospodarita. In ultimii ani nu cred ca am excelat. Tema padurilor va fi una din prioritatile ministerului”, a adaugat Cristiana Pasca Palmer.

In ceea ce priveste prioritatile ministerului pe care il conduce, Palmer a precizat: „Este un an foarte scurt la dispozitia noastra si sunt foarte multe lucruri pe care as vrea sa le fac. Este o provocare sa ramanem in zona concreta pentru ca as vrea foarte mult sa putem, la finalul acestui an de mandat, sa livram niste rezultate foarte concrete. Pe de alta parte, problematica este destul de complexa, Ministerul Mediului gestioneaza foarte multe probleme complexe”.

Potrivit ministrului Mediului, principalele obiective sunt economia verde, padurile si zona de biodiversitate.

„Padurile si ce se intampla in zona padurilor e una din ele; pe zona deseurilor, o problematica foarte complexa, acolo avem niste infringementuri legate de UE. Asta inseamna ca nu ne-am indeplinit ce ne-am asumat prin tratatul de aderare la UE si poate avea consecinte serioase. Unul din lucrurile pe care doresc sa le fac mult, in acest an, e sa discutam un pic mai mult despre toata partea asta de tranzitie catre economia verde. Parisul ne pune cadrul de dezvoltare in care vom evolua, in urmatorii ani, si atunci trebuie sa ne adaptam modelul de dezvoltare economica spre o zona mai verde; agricultura este un domeniu unde mai sunt multe de facut. Daca ne uitam la nisa de agricultura ecologica, a crescut mult in ultimii ani. Ce as vrea sa ramana dupa acest an: si o deschidere a dezbaterii; mediul, ca subiect, trebuie sa fie mult mai integrator; al doilea lucru pe care mi-l doresc: mediul sa nu mai fie privit in izolare, ci sa fie si un generator de idei noi; biodiversitatea (…) 23% din supraf romaniei este in zona de arie protejata”, a detaliat Cristiana Pasca Palmer.

Comentarii
Adauga un comentariu