National

Ministrul Muncii, declaratie incredibila despre sistemul de pensii

Publicat: 22 mai 2016

Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, sustine ca actualul sistem de pensii speciale este nensustenabil pe termen lung, iar in cazul in care nu se va actiona, in 2050 sistemul de pensii ar putea intra in colaps. Cat despre majorarea pensiilor, ministrul Muncii declara ca Executivul nu isi permite in acest moment sa creasca pensiile, si asta din cauza pensiilor speciale.

Intrebat intr-o emisiune Tv daca va mai exista conceptul de pensie peste 20-30 de ani, ministrul Muncii Dragos Paslaru a facut o previziune sumbra.

„Pai cred ca de aia cotizam acum, ca sa mai existe. Sustenabilitatea sistemului de pensii acum e puternic afectata. Daca nu facem nimic, in 2050 sistemul de pensii e in colaps. Dar cred ca exact asta incercam sa facem, sa inversam scaderea natalitatii, sa intoarcem inapoi diaspora. N-o sa fie simplu, dar de la inceput a fost ideea asta”, a spus ministrul Muncii.

Guvernul nu are bani pentru majorarea pensiilor, dar nu se va atinge de pensiile speciale, a mai declarat ministrul Paslaru intrebat cand vor creste pensiile.

„Cand o sa ne permitem sa creasca pensiile. Stiu ca suna aiurea. Inca avem o mare problema de solidaritate in societatea romaneasca, In 2010 am avut o lege cadru pentru pensii, de atunci am avut 7 categorii de pensii speciale, anul acesta mai avem in Parlament o serie. Acestea se departeaza de principiul contributiv. Prin punctul de pensie incercam sa existe o echitate intre cat ai contribuit si cat vei lua. Pensiile speciale creaza niste avantaje in plus – nu ca nu le-ar merita oamenii aceia, dar banii sunt luati de la toti ceilalti. Iau dintr-un cos mare si dau unor categorii speciale niste pensii care creaza o structura privilegiata. Daca vom continua asa, pensiile nu au cum sa creasca pentru toti. Guvernul a trimis la CCR astfel de acte. Ele vin de la Parlament cu un deziderat minunat, dar nu pot indica resursa bugetara”, a subliniat ministrul Muncii, precizand ca nu crede „ca acest Guvern isi va asuma, e sa se revina la un sistem de pensii unitar, pentru ca nu vom avea resurse daca sistemul se va imparti in pensii speciale”.

Cat despre cresterea pensiilor in acest an, ministrul Muncii a afirmat ca „In sensul unei cresteri considerabile, putin probabil. In sensul indexarilor uzuale, evident, nu vad de ce nu s-ar intampla”.loading...

Adauga un comentariu