Actualitate

Ministrul Nelu Tătaru, despre carantinare și izolare la domiciliu: „Izolarea rămâne dincolo de decizia CCR” – VIDEO

Publicat: 03 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Nelu Tătaru despre carantinare și izolare la domiciliu Izolarea rămâne dincolo de decizia CCR - VIDEO
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ministrul Nelu Tătaru, despre carantinare și izolare la domiciliu. Ministrul Sănătății anunță o lege nouă pentru reglementarea prevederilor privind izolarea și carantinarea bolnavilor de coronavirus. Curtea Constituțională a României a hotărât că internarea și carantinarea forțată a asimptomaticilor sunt abuzive.

Ministrul Nelu Tătaru, despre carantinare și izolare la domiciliu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a făcut declarații vineri, 3 iulie 2020, privind izolarea la domiciliu și carantinarea, în contextul actuale pandemii cauzate de noul coronavirus. Ministrul a anunțat măsuri ferme pentru încălcarea legii.

„Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova în ședința viitoare a guvernului. Vrem să clarificăm recomandările pe boală transmisibilă, carantină. Articolele care nu sunt constituționale suntem în măsură să le gestionăm legislativ. Avem nevoie de colaborarea voastră. Discutăm profesional despre izolarea celor cu simptome. Este necesară internarea pentru izolarea anumitor focare. Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână. Avem un început de transferuri din Terapiile Intensive din diferite spitale, către alte spitale care au locuri în aceste terapii. Avem un număr scăzut de locuri în ATI din spitalele din București.”, a transmis ministrul Tătaru.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat vineri că izolarea și carantina rămân recomandări. Intervenția ministrului vine după decizia CCR, care a decis că plasarea în carantină și internarea obligatorie sunt neconsituționale. Motivarea este una foarte simplă – textele de lege privind internarea obligatorie și carantina sunt lipsite de claritate și previzibile. În plus, acestea au și un caracter incert și precipitat și nu oferă garanții privind respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale..

„Tot ce ține de carantină, de izolare la domiciliu, rămân recomandări. Izolarea trebuie să continue. Recomandare de izolare nu este o recomandare strict medicală. În pofida a tot ce se discută, rămâne o regulă de bază. Cei care primesc recomandarea de izolare rămâne, dincolo de decizia Curții, acel articol din Codul Penal. Dacă acum câteva săptămâni aveam un nivel de transmisibilitate de 0.6, 0.7, acum nivelul a crescut la 1.4. Suntem la 3 săptămâni de când a început o nouă creștere a numărului de cazuri. Dacă am recomandat respectarea unor reguli, am observat că se respectă din ce în ce mai greu.”, a mai menționat Nelu Tătaru.

Starea de alertă va fi prelungită, dacă situația o va impune

Ministrul Sănătății a spus că „în acest moment nu avem pericolul instituirii stării de urgență”. Totodată, recomandările acestuia sunt ca populație și agenții economici să respecte regulile. „Avem focare de COVID în toată țara”, a atras atenția Tătaru. Ministrul Sănătății a anunțat vineri dimineață, într-o conferință de presă, că starea de alertă va fi prelungită, dacă situația o va impune.

„Țin să menționez că lucrăm la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca toți factorii implicați, Parlament, opinia publică, să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care în acest moment o controlăm. Tot ce ține de carantină, tot ce ține de izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populația civilă, cât și pentru corpul medical. (…) Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de explicație vizavi de carantină, vizavi de boală transmisibilă, vizavi de izolarea la domiciliu. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatice sau cu simptome ușoare să rămână de bază ”, a spus Nelu Tătaru.

Măsurile de relaxare au fost amânate din cauza numărului crescut de cazuri noi și a tendinței populației de a menține parțial restricțiile. În altă ordine de idei, ministrul recomandă corpului medical ca fiecare pacient să primească informații clare despre carantinare, izolare și internare, din cauza fake news-urilor prezente în mass-media.

„Am constatat că partea medicală și de populație au tendința de a menține doar parțial aceste restricții. Trebuia să fie 1 Iulie și am amânat măsurile de relaxare. Avem un corp medical care deține controlul, dar interpretarea acestor decizii pot duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să primească informații legate de carantină, izolare, internare. in pofida a tot ce se discuta, fake news-uri, este pentru tot ce înseamnă familie, vârstnici. Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova în ședința viitoare a Guvernului. Vrem să clarificăm foarte bine acele recomandări ale Curții foarte atent: boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament și internare. Suntem în măsură să le putem reașeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, pentru a gestiona acest moment. Repet: discutăm profesional la nivel epidemiologic.”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Ce se va întâmpla cu externarea pacienților asimptomatici

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut precizări în legătură cu externarea pacienților infectați cu COVID-19. Demitarul a punctat că externarea pacientului este decisă de către medic, acest fapt putând fi realizat doar în contextul în care se va respecta izolarea la domiciliu.

„Evaluarea unor pacienți asimptomatici se va efectua  de către medical curant. Se poate face o externare la cerere. Recomandarea de externare trebuie să existe. Atâta timp ce se va respecta o izolare la domiciliu, își poate asuma externarea. Contextul actual privind decizia CCR e de respectare a recomandarilor date de specialiști”, a spus Nelu Tătaru.

Redeschiderea restaurantelor

Ministrul Sănătății a precizat vis a vis de subiectul redeschiderii restaurantelor faptul că a avut discuții cu reprezentanții HORECA. În funcție de evoluția numărului de noi cazuri de Covid-19 se va lua o hotărâre.

„Analizăm zi de zi, am avut discuții cu reprezentanții HORECA legat de deschiderea restaurantelor. După cum știți, de la 1 iulie, ar fi trebuit să introducem o nouă serie de relaxări ale restricțiilor însă acest lucru nu a fost posibil din cauza creșterii numărului de cazuri. Încă discutăm și vom discuta și zilele următoare și vom lua o decizie în funcție de evoluția numărului de cazuri”, a declarat Tătaru.

Adauga un comentariu