International

Ministrul olandez pentru imigratie: „Nu vrem ca Romania sa fie portarul Europei”

Publicat: 25 sept. 2011
1
Ministrul olandez pentru imigratie si azil, Gerd Leers, are un discurs extrem de transant cand vine vorba de aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen. „Cand vine vorba de securitatea granitelor, se incheie orice prietenie in Europa„, spune Leers, care in cadrul sedintei ministrilor de Interne s-a folosit de o imagine drastica pentru a motiva opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei. „Sa ne imaginam o usa, inchisa cu 8 lacate de cea mai buna calitate. Dar daca in fata usii sta cineva care lasa pe toata lumea sa intre- atunci avem o mare problema”, a spus Gerd Leers, insinuand ca Romania este un portar nedemn pentru „usa” spatiului Schengen, scrie Jurnalul. Chiar daca tara noastra a primit aviz favorabil si indeplineste criteriile formale pentru aderare, oficialul olandez a identificat doua motive suficient de puternice pentru a se opune: „Nu am constatat progrese semnificative in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate”
Secretarul de stat in ministerul german de Interne, Ole Schroder, a declarat ca Parisul si Berlinul au realizat un nou proiect de aderare, in doua etape, a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. „Propunerea Parisului si a Berlinului va fi analizata la reunirea sefilor de stat din 17 din 18 octombrie. Noi am propus ca Romania si Bulgaria sa adere, din punct de vedere maritim si aerian, la data de 31 octombrie anul curent, urmand ca deschiderea granitelor terestre sa aiba loc la sfarsitul lunii iulie 2012. Parlamentul din Olanda se opune vechiului proiect, insa nu s-a pronuntat in nici un fel despre propunerea noastra. Va asigur ca pozitia Olandei va fi diferita la acea sedinta fata de cea de acum”, a declarat Ole Schroder.
Pe de alta parte, mai multi ministri europeni s-au aratat satisfacuti de rezultatele sedintei de saptamana trecuta: „Pentru Romania este un lucru bun ca nu i s-a permis inca aderarea la spatiul Schengen. Este singura posibilitate ca aceasta tara sa continue procedura ante-aderare, sa intreprinda masuri reale impotriva coruptiei si crimei organizate si sa isi securizeze granitele. Pana la urma, atat Romania, cat si Bulgaria, vor fi primite in spatiul Schengen, fiindca asta li s-a promis, in 2007, cand au aderat la Uniunea Europeana.”
Adauga un comentariu