Actualitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, previziuni pentru cazurile COVID-19

Publicat: 21 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila previziuni pentru cazurile COVID-19
Numărul persoanelor internate ar putea fi între 7.800 și 43.000 și între 60 și 360 de decese ar urma să se înregistreze zilnic

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat vineri, că, potrivit estimărilor INSP, cel mai pesimist scenariu indică un vârf de peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi, la mijlocul lunii februarie.

Ministrul a prezentat într-o conferință de presă un raport al INSP potrivit căruia în a doua săptămână din luna ianuarie s-a înregistrat o creștere cu 505% a numărului de cazuri de COVID depistate față de prima săptămână. În același timp, numărul deceselor a crescut cu 12%.

Previziunile INSP arată că România ar putea ajunge la peste 70.000 de cazuri zilnic și ar putea atinge capacitatea maximă de internare la ATI la începutul lunii viitoare, iar capacitatea maximă de internare pentru patologia COVID-19 între 8 și 10 februarie, a avertizat ministrul Sănătății.

„Scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Știu că asta va fi știrea, nu înseamnă că se întâmplă așa”, a spus Rafila.

Numărul persoanelor internate ar putea fi între 7.800 și 43.000 și între 60 și 360 de decese ar urma să se înregistreze zilnic.

Alexandru Rafila a mai precizat că, în „scenariile mediu și înalt”, în perioada 8-10 februarie se va atinge capacitatea maximă de spitalizare, iar la ATI chiar la începutul lunii februarie.

Alexandru Rafila, despre expirarea certificatelor verzi

Românii care au mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi de vaccin împotriva COVID-19, vor trebui să facă a treia doză de vaccin până la data de 1 februarie, în caz contrar certificatul verde va expira. Alexandru Rafila a anunțat că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

Restricțiile actuale rămân valabile în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19

Deocamdată, nu poate fi vorba de relaxarea măsurilor de siguranță, cel puțin până la depășirea vârfului valului 5, deoarece riscul este mult prea ridicat.

Ce spune Raed Arafat despre ridicarea restricțiilor

În comparație cu alte țări, restricțiile din România sunt mai blânde.

„Putem vorbi, dar nu în acest moment. Acum rămânem foarte precauți. Încă nu credem că am ajuns la vârf ca să vedem impactul. Țările care au trecut la relaxare au avut deja vârful care a însemnat sute de mii de cazuri, acum au început să scadă”, a declarat Raed Arafat.

Aşadar, în prezent, nu se poate vorbi de eliminarea restricțiilor, care oricum în România sunt mult mai permisive decât în alte țări, a mai precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Nu se iau în considerare noi restricții

Din fericire, Șeful DSU a declarat că în acest moment autorităţile nu se gândesc să implementeze noi restricţii pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, îi sfătuiește pe români să se testeze la primele simptome de răceală şi să nu meargă la serviciu, pentru că există riscul de a-și infecta colegii.

 

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu