Actualitate

Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, despre suspiciunile de Omicron din România: „Așteptăm rezultatele!”

Publicat: 02 dec. 2021
Alexandru Rafila, reprezentan OMS la birou pe un scaun cu mâinile încrucișate
Dr. Alexandru Rafila a transmis că în momentul de față se așteaptă secvențierea testelor pozitive de Covid-19 ale persoanelor sosite din Africa de Sud

Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, face declarații de presă astăzi, 2 decembrie 2021, în contextul suspiciunilor de Omicron. Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății a transmis faptul că nu este exclus ca la rezultat să apară noua tulpină Omicron. De asemenea, deputatul Partidului Social Democrat afirmă că trebuie mărită capacitatea de testare pentru depistarea coronavirusului, însă nu se pune problema, în prezent, de un lockdown.

Mai mult decât atât, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, joi, că nu exclude ca la secvențiere, cele trei cazuri de infectare venite din Africa de Sud să fie cu noua tulpină Omicron.

„Așteptăm rezultatele. Sigur că nu e exclus să fie și noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Medicul Rafila a ținut să mai adauge că nu se poate discuta deocamdată de noi restricții, pentru că sunt doar câteva cazuri și nici acelea nu au deocamdată rezultatul final.

Dr. Alexandru Rafila, despre valul 5: „Trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile”

Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, susține că sistemul medical din România trebuie pregătit pentru orice eventualitate și mai ales pentru un potențial val 5, în care vor fi înregistrate mixuri de cazuri de infectare cu virusul SARS – COV – 2.

„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a mai spus Rafila.

Interpelat dacă se va impune carantina în cazul înmulțirii cazurilor, dr. Alexandru Rafila a răspuns: „Nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic”.

Trei români sosiți din Africa de Sud, suspecți de infectare cu Omicron

Reamintim faptul că trei persoane sosite din Africa de Sud au fost confirmate cu Covid-19 și sunt suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Acestea au fost testate pe aeroporturile din București și Baia Mare la momentul aterizării, iar rezultatele pozitive au venit miercuri, 1 decembrie 2021.

„Este vorba de două persoane care au fost ieri depistate pozitiv. Acestea se află în carantină, de asemenea. Pentru aceste persoane au fost efectuate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii contactilor direcți”, au declarat reprezentanți guvernamentali.

De asemenea, dr. Rafila a transmis în urmă cu doar o zi că se vor înregistra cât de curând astfel de cazuri şi în România.

„11 state europene și 70 de cazuri… nu peste mult timp și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare astfel încât să credem că țara noastră va fi evitată”, a explicat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu